Pachetul legilor educaţiei, amânat

Lansarea proiectului privind pachetul de legi ale educaţiei a fost amânată, miercuri, până după alegerile europarlamentare din cauza unui conflict între liderul UDMR Marko Bela şi ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei, cel dintâi cerând schimbări radicale în învăţământul pentru minorităţi.

1 afișare
Imaginea articolului Pachetul legilor educaţiei, amânat

Pachetul legilor educaţiei, amânat

Surse parlamentare au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX că preşedintele UDMR Marko Bela a mers în seara precedentă la ministrul Educaţiei, solicitând mai multe modificări privind învăţământul pentru minoritatea maghiar. Astfel, liderul UDMR a cerut ca limba română să fie învăţată de către şcolarii de etnie maghiară ca limbă străină, Istoria românilor şi Geografia României să fie studiate în limba maghiară şi implicit examenele aferente acestor discipline să fie susţinute de către şcolari tot în limba maghiară.

Mai mult, Marko Bela a mai cerut ca directoriii unităţilor de învăţământ din comunităţile maghiare să fie numiţi dintre reprezentanţi ai etniei, susţine sursele citate.

Solicitările liderului UDMR au fost respinse de ministrul Cristian Adomniţei, care a apreciat că, dacă ar da curs acestei cereri, ar însemna discriminarea celorlalte minorităţi şi ar putea fi create mari convulsii sociale.

Contactat telefonic, ministrul Educaţiei nu a vrut să comenteze incidentul.

Ministerul Educaţiei a transmis, miercuri, un comunicat potrivit căruia lansarea pachetului de legi ale educaţiei, care trebuia să fie făcută în aceeaşi zi, a fost amânată până după alegerile europarlamentare în urma unei analize asupra oportunităţii momentului în care acest pachet important ar fi fost supus dezbaterii publice.

Potrivit sursei citate, după ce, cu o seară în urmă, preşedintele Traian Băsescu a propus declanşarea referendumului pentru votul uninominal şi în acelaşi timp, în perioada următoare se va desfăşura campania electorală pentru Parlamentul Europei, conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a considerat că "o dezbatere publică activă şi constructivă asupra cadrului legal al educaţiei româneşti ar fi fost acum profund afectată".

"Educaţia reprezintă o prioritate naţională şi are nevoie de un pact transpartinic, de implicarea reală a tuturor factorilor de decizie. Ministerul Educaţiei nu doreşte diminuarea acestui subiect sau transformarea lui în brand de campanie electorală. Sistemul de învăţământ, cadrele didactice, copiii, studenţii, oamenii care au muncit la realizarea proiectului legislativ al educaţiei – reprezentanţi ai sindicatelor, ai ministerului, federaţiilor studenţeşti, rectori – merită mai multă atenţie din partea politicienilor, a societăţii civile, a opiniei publice şi a mass-media. Ca atare, MECT a hotărât ca lansarea oficială a proiectului legislativ să se facă imediat după alegerile europarlamentare", se arată în comunicatul instituţiei.

După lansarea acestui proiect, discutat cu sindicatele, federaţiile studenţeşti şi comunităţile academice, pachetul de legi va fi supus dezbaterii publice timp de o lună, pentru ca orice persoană să-şi poată exprima opiniile legate de noua legislaţie din învăţământ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici