Pacienţii cu hepatită C au acces la tratament, în perioada pandemiei, prin reglementări speciale

  • Accesul pacienţilor cu hepatită C la tratamente fără interferon este asigurat în perioada pandemiei prin reglementări speciale
  • Începând cu 1 iunie, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată
  • CNAS derulează un contract C-V-R prin care asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani
853 afișări
Imaginea articolului Pacienţii cu hepatită C au acces la tratament, în perioada pandemiei, prin reglementări speciale

Pacienţii cu hepatită C au acces la tratament, în perioada pandemiei, prin reglementări speciale

„Începând cu luna februarie, CNAS asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensate. În perioada februarie-iulie 2020, un număr de 4.158 de pacienţi au accesat tratamente fără interferon”, conform sursei citate.

Începând cu 1 iunie, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acţiune antivirală directă) nu au obţinut răspuns terapeutic. Contractul prevede tratamente pentru un număr de 300 de pacienţi eligibili, iar până la această dată au fost transmise de medicii curanţi şi confirmate în Platforma Informatică a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS) un număr de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament.

„Tratamentul adulţilor este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ”, transmite sursa citată.

Începând cu luna februarie , CNAS derulează un contract C-V-R prin care asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, până la această dată fiind accesate acest tip de tratamente pentru un număr de 6 tineri.

„Pentru copii, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 judeţe (Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi CAS AOPSNAJ”, arată sursa menţionată.

În contextul pandemiei, în perioada stării de urgenţă CNAS a implementat o serie de măsuri pentru a asigura accesul pacienţilor eligibili cu hepatită C la tratamentele fără interferon, măsuri a căror aplicare a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2020.

Astfel, pentru pacienţii care au domiciliul într-unul din judeţele prin care se derulează contractele C-V-R, iniţierea tratamentului se efectuează de medicul gastroenterolog sau infecţionist (prima reţetă), iar prescrierea în continuare a medicamentelor se poate face de un medic în specialitatea medicină internă din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice sau de medicul de familie pe lista căruia este înscris pacientul, în baza scrisorii medicale şi a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere, în vederea asigurării continuităţii tratamentului.

Pentru pacienţii care au domiciliul într-un judeţ în care nu se derulează contractele C-V-R, prescrierea se realizează doar de către medicul gastroenterolog sau infecţionist.

Evaluarea rezultatului medical pentru pacienţii al căror tratament cu medicamente fără interferon a fost iniţiat începând cu 1 februarie 2020 se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informaţiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul C-V-R şi cu care se află în relaţii contractuale medicul curant.

De asemenea, pacienţii cu domiciliu în alt judeţ decât cel prin care se derulează contractul C-V-R şi pentru care a fost iniţiat tratamentul fără interferon au posibilitatea să ridice prescripţiile medicale din judeţul în care acesta domiciliază, în baza unei proceduri afişate pe site-ul CNAS.

„În această perioadă dificilă, numărul de iniţieri de tratamente a fost mai mic, în urma evaluării de către medicii specialişti a riscurilor şi beneficiilor pentru fiecare pacient în parte. Vom analiza şi vom decide modul în care va fi asigurat accesul la servicii şi tratamente în continuare, pentru toate patologiile, şi după data de 30 septembrie, pentru că încă ne confruntăm cu problemele create de pandemie. Măsurile implementate până acum sunt rezultatul consultărilor cu specialiştii şi cu asociaţiile de pacienţi, cu care vom colabora în continuare pentru elaborarea măsurilor pentru perioada de după 30 septembrie”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici