Păcuraru: Guvernul îi va ajuta pe sinistraţii din Mateeşti

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, luni, că Guvernul va discuta, miercuri, problema sinistraţilor din localitatea vâlceană Mateeşti, ale căror case au fost distruse de alunecarea de teren, şi va interveni cu un ajutor pentru refacerea locuinţelor acestora.

2 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Guvernul îi va ajuta pe sinistraţii din Mateeşti

Valul de steril din comuna vâlceană Mateeşti a acoperit şi a patra casă

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a ajuns, luni, la ora 14.00, în localitatea vâlceană Mateeşti, unde cinci case au fost acoperite de un val de steril de la o haldă din zonă, şapte familii fiind evacuate din locuinţe. Ministrul şi reprezentanţii autorităţilor locale au ajuns la concluzia că alte două familii trebuie evacuate, cel mai probabil luni după-amiază, în zonă situaţia fiind dramatică deoarece halda de steril alunecă în continuare şi nu se poate evalua viteza cu care aceasta alunecă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din păcate, situaţia este foarte grea pentru că halda de steril alunecă în continuare şi nu ştim viteza cu care alunecă. Axele de evoluţie sunt două şi există riscul ca pârâul Tărâia să fie obturat. Am luat decizia împreună cu Prefectura privind săparea unui canal în zonă. Probabil că în perioada imediat următoare, trebuie evacuate şi celelalte două familii care au casele în apropierea alunecării de teren. Vom face dosare de ajutor social pentru familiile sinistrate, iar Guvernul va interveni cu un ajutor pentru a-i ajuta pe oameni să-şi refacă locuinţele. Şi Ministerul Muncii va ajuta familiile sinistrate să îşi cumpere alimente, îmbrăcăminte şi bunuri pentru locuinţe", a declarat ministrul Paul Păcuraru.

Cele două case, în care se află cinci persoane, se află la câteva zeci de metri de alunecarea de teren.

Ministrul Muncii a mai precizat că Guvernul va găsi soluţii pentru ajutorarea sinistraţilor în şedinţa de miercuri.

În ceeea ce priveşte găsirea unor eventuali vinovaţi, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a precizat că, deocamdată, se face o evaluare pentru a se stabili dacă explotarea haldei a fost făcută corespunzător.

"Vom face o evaluare, împreună cu proiectanţii haldei, ca să vedem dacă explotarea s-a facut cum trebuie. Este o haldă imensă de steril care e de 50 de milioane de metri cubi de pământ", a precizat ministrul Paul Păcuraru.

Păcuraru a mai spus că, în continuare, se caută să se limiteze pierderile de bunuri materiale şi, mai ales, să se protejeze viaţa oamenilor.

Situaţia în zona unde s-au produs alunecările de teren este monitorizată de autorităţile locale.

Până luni după-amiază, au fost distruse cinci case ca urmare alunecării haldei de steril din localitatea Mateeşti, sat Turceşti, fiind evacuate 7 persoane, majoritate persoane vârstnice. O famile s-a mutat într-o altă casă deţinută tot în zonă, o altă familie a fost mutată în şcoala din Turceşti, iar două familii au fost mutate la rude.

Peste o sută de gospodării din comuna vâlceană Mateeşti sunt în pericol să fie inundate dacă valul de pământ care a acoperit deja cinci case în zonă va ajunge la râul care trece prin sat şi îi va bloca cursul, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX primarul localităţii, Nicolae Stănişor

"Fac apel la oricine poate ajuta familiile aflate la necaz la noi în sat. Acum mă pregătesc să dau decizie de evacuare pentru încă o familie a cărei locuinţă a fost distrusă de alunecarea de pământ, însă mai grav este că pârâul Tărâia riscă să fie înfundat de halda de steril. Atunci vom avea o sută de familii sinistrate şi nu ştiu unde îi vom strămuta pe toţi că noi de-abia îi ajutăm şi pe cei care au avut necazuri până acum", a menţionat primarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici