Păcuraru: Oferta patronatelor pentru salariul minim este de 480 de lei

Reprezentanţii patronatelor au ajuns, pentru prima oară, la un punct comun în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim pentru 2008, valoarea propusă de aceştia fiind de 480 de lei, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

1 afișare
Imaginea articolului Păcuraru: Oferta patronatelor pentru salariul minim este de 480 de lei

Păcuraru: Oferta patronatelor pentru salariul minim este de 480 de lei

"Patronatele au venit pentru prima oară cu un punct de vedere unitar, oferta finală fiind de 480 de lei pentru 2008, creşterea fiind de nouă la sută faţă de nivelul negociat. Discuţiile de astăzi (marţi - n.r.) cu patronatele s-au bazat pe productivitatea muncii, care a înregistrat un indice de creştere de nouă la sută, iar oferta lor vizează acest indice", a explicat ministrul Muncii, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii patronatelor.

Păcuraru a mai spus că patronatele au cerut sindicatelor să renunţe la grila de salarizare, argumentând că această grilă are efecte periculoase pentru economie.

În privinţa posibilităţii declanşării unui conflict de muncă, ministrul Muncii consideră că este timpuriu să se discute despre acest subiect, atâta timp cât negocierile abia au început.

Păcuraru a mai spus că susţine ideea renunţării la grila de salarizare şi că este raţional ca aceasta să se mute la nivelul unităţii.

Sindicatele consideră de neacceptat oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim şi continuă conflictul de muncă, ameninţând că se poate ajunge la grevă generală dacă Guvernul nu va decide modificarea salariului minim garantat.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, spune că oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim pe economie în 2008 este neinteresantă şi dezonorantă.

"Guvernanţii să-şi angajeze rudele pe acest salariu, cu care nici factura la întreţinere nu o poţi plăti. Noi nu putem accepta aşa ceva şi, ca atare, continuăm conflictul de muncă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Costin.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a apreciat că suma de 480 de lei este mult sub nivelul pe care sindicatele îl pot accepta, având în vedere că prima propunere a reprezentanţilor salariaţilor a fost de 700 de lei.

"În aceste condiţii, nu avem altă soluţie decât să continuăm conflictul de muncă şi ne îndreptăm cu paşi repezi către greva la nivel naţional. Singurul lucru care ne mai poate opri ar fi o decizie a Guvernului, în şedinţa care urmează, privind modificarea salariului minim garantat, care a fost stabilit deja la 450 de lei. Am putea accepta un nivel de 550 de lei pentru 2008", a explicat Dandea.

"Guvernul ar putea ridica şi mâine nivelul salariului minim la 700 de lei din punctul de vedere al sectorului privat, pentru că aici nu mai există salarii sub 700 de lei, problema Executivului este la sectorul bugetar, unde mai sunt salarii sub acest nivel, dar cu o politică fiscală transparentă ar putea fi eliminate şi acestea", a precizat liderul Cartel Alfa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici