Pădurea inteligentă care „se opune” defrişărilor ilegale. Aceasta este apărată de gardieni digitali

  • Paznicii digitali ai pădurii detectează sunetele specifice acţiunilor de exploatare forestieră.
  • Dispozitivele sunt conectate la reţea şi semnalează în timp real pericolele.
431 afișări
Imaginea articolului Pădurea inteligentă care „se opune” defrişărilor ilegale. Aceasta este apărată de gardieni digitali

Pădurea inteligentă care „se opune” defrişărilor ilegale. Aceasta este apărată de gardieni digitali

În România există, în premieră, un proiect de pădure inteligentă, conectată la reţeaua Supernet. Pădurea, situată în judeţul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare şi semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrişărilor ilegale. 
 
Soluţia de pădure inteligentă este implementată de către Vodafone şi are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu reţeaua Vodafone şi constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.

 

Cum funcţionează „pădurea inteligentă”

 
„Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligenţă Artificială. Aplicaţia analizează în timp real informaţia primită şi, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activităţi suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicaţie instalată pe telefoanele pădurarilor şi/sau către un centru de monitorizare zonal sau naţional. Soluţia le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă şi să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie şi sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km şi poate preveni defrişarea a peste 3Km2 de pădure”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.
 
       
FOTO: Comunicat de presă Vodafone 
 
Totodată, Vodafone a anunţat măsuri importante pentru a limita impactul companiei asupra planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2025, până la net zero până în 2040, prin achiziţia de 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2021 în Europa, şi până în 2025 pentru operaţiunile din celelalte teritorii, reutilizând, revânzând sau reciclând 100% din echipamentele sale de reţea care devin redundante. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici