Pâine, eugenii înmuiate şi salam mărunţit, hrana pentru bolnavii unui spital de psihiatrie

Pâine şi eugenii înmuiate, salam mărunţit şi margarină – asta mănâncă pacienţii internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, judeţul Călăraşi. Imagini cu hrana bolnavilor au fost publicate, vineri, pe Facebook. „Ce primim, aia dăm”, spune o bucătăreasă a centrului.

3326 afișări

În imaginile filmate în blocul alimentar al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, se vede cum în castroane de metal sunt puse pâine înmuiată, bucăti de salam, eugenii înmuiate şi margarină.

Întrebată ce e în castroane şi dacă cu acele alimente au fost hrăniţi cei internaţi, una dintre bucătărese spune: „noi nu avem nicio vină, ce primim, aia dăm."

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Călăraşi, instituţie care are în subordine Centrul de la Plătăreşti, în imagini se văd, de fapt, resturile micului dejun şi că, oricum, hrana celor internaţi acolo este înmuiată pentru ca bolnavii să o poată înghiţi.

„În blocul alimentar sunt boluri în care sunt resturi alimentare. În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate, cu nivel ridicat de afectare a dezvoltării fizice şi mentale, au probleme în ceea ce priveşte hrănirea, iar bolurile acelea în care era pâinea înmuiată au fost micul dejun, cu salamul respectiv şi margarină pentru că au probleme de masticaţie şi glutiţie. Nu este un caz singular. În ţară şi în lume se practică în spitalele cu pacienţi neuropsihici acest protocol alimentar, să îi spunem aşa. Toate alimentele sunt pasate, sunt înmuiate şi înghiţite", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Potrivit sursei citate, pacienţii internaţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti au avut la micul dejun pâine înmuiată, bucăţi de salam tăiate mărunt şi margarină.

„Ce a filmat (...) nu au fost decât nişte resturi alimentare, boluri strânse după ce s-a încheiat micul dejun", a mai spus Voivozeanu.

La Centrul de la Plătăreşti, pacienţii primesc hrana printr-un serviciu de catering, cu care DGASPC Călăraşi colaborează, firma asigurând astfel de servicii şi pentru alte instituţii similare, oferind hrană pentru 800 de persoane.

„Meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician, cu respectarea caietului de sarcini. Am înţeles de la colegii mei că după achiziţia făcută de firma de catering s-au făcut vizite şi verificări în ceea ce priveşte alimentele care sunt pregătite pentru pacienţi şi depozitarea, nu numai la Plătăreşti, cât şi la firma care înţeleg că e din Bucureşti, s-a mers la firmă pentru a fi verificată. Nu a fost nicio problemă", a declarat Marinela Voivozeanu.

Atât Direcţia de Asistenţă Socială din Călăraşi, cât şi Consiliul Judeţean Călăraşi fac, totuşi, anchete interne, în urma imaginilor postate pe Facebook.
Potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti „asigură persoanelor adulte cu dizabilităţi neuropsihice aflate în situaţie de dificultate socială, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, servicii de găzduire, asistenţă medicală, îngrijire, recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, socializare, petrecere a timpului liber, asistenţă paleativă, în vederea aplicării politicilor şi strategiilor de asistenţă specială a persoanelor cu dizabilităţi, pentru creşterea şanselor recuperării şi/sau integrării acestora în familie ori în comunitate şi de a acorda sprijin şi asistenţă pentru prevenirea situaţiilor ce pun în pericol securitatea acestora”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici