Papa Francisc în România. Tron din lemn, aur şi catifea albă, construit special la Blaj/ Pregătirile, pe ultima sută de metri | FOTO

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc sunt pe ultima sută de metri în Şumuleu Ciuc, Blaj şi Iaşi. Autorităţile au reabilitat parcuri şi drumuri, iar la Blaj a fost construit un tron special pentru Sfântul Părinte. La Şumuleu Ciuc este aşteptat şi preşedintele Ungariei, Ader Janos.

1399 afişări
Imaginea articolului Papa Francisc în România. Tron din lemn, aur şi catifea albă, construit special la Blaj/ Pregătirile, pe ultima sută de metri | FOTO

Papa Francisc în România. Tron din lemn, aur şi catifea albă, construit special la Blaj/ Pregătirile, pe ultima sută de metri | FOTO

Un tron arhieresc din lemn, aur şi catifea albă a fost construit special pentru vizita Papei Francisc, din 2 iunie, de la Blaj. Organizatorii vizitei spun că acesta are semnificaţii spirituale şi simbolice.

„Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos”, susţin organizatorii vizitei Papei.

Potrivit acestora, aurul reprezintă „omagiul şi închinarea în faţa lui Dumnezeu”, iar catifeaua albă reprezintă „puritatea cugetului şi a simţirii creştine”.

Tronul arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii a fost construit de Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, Papa Francisc va oficia Liturghia de Beatificare a celor şapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.

La rândul său, Gheorghe Rotar, primarul din Blaj, a declarat că pregătirile pentru eveniment sunt în grafic, cele trei locuri de parcare amenajate la intrările în oraş dinspre Alba Iulia, Târgu Mureş şi Sibiu sunt aproape finalizate, iar la amenajarea scenei de pe Câmpia Libertăţii se lucrează la finisaje.

„Pregătirile sunt în grafic, deşi am întâmpinat dificultăţi foarte mari din cauza condiţiilor meteo. Parcările sunt deja pregătite în proporţie de 90%, Câmpia Libertăţii undeva la 80%, dar cele trei zile rămase ne vor permite, sper din suflet, să primim cei peste 50.000 de pelerini şi, bineînţeles, pe Sanctitatea Sa, împreună cu însoţitorii, în cele mai bune condiţii. Sper din tot sufletul ca această manifestare să fie una de mare ţinută, sper să ne ajute şi vremea şi cel mai mult doresc să fie fără incidente. Fac apel la cei care vor veni să ne aplecăm asupra celor sfinte şi să lăsăm alte dispute pentru alte perioade şi în alte momente”, a declarat primarul.

El a mai precizat că în oraş s-au mai făcut şi reparaţii la drumuri, au fost reabilitate parcurile şi s-au făcut aranjamente florale în culorile papale.

Potrivit organizatorilor evenimentului, pe Câmpia Libertăţii vor exista puncte de prim ajutor şi toalete ecologice. Pentru ca fiecare pelerin să poată urmări în condiţii foarte bune programul cultural-religios, organizat în intervalul orar 08.00-10.15, precum şi Sfânta Liturghie de la ora 11.00, pe Câmpia Libertăţii vor fi montate opt ecrane de mari dimensiuni.

Cei care nu au invitaţii la acest eveniment, vor putea urmări toate aceste momente pe un ecran instalat în Piaţa 1848, la intersecţia cu strada Astra.

Pelerinii interesaţi de cărţi, obiecte religioase, suveniruri, le vor putea achiziţiona de la standul editurilor autorizate pentru acest eveniment, care vor amplasate în Piaţa 1848 şi în zona punctelor de acces de pe Câmpia Libertăţii.

Pelerinii care vor sosi la Blaj vor avea la dispoziţie o zonă de alimentaţie publică care va fi amenajată în Parcul Avram Iancu, standurile cu mâncare fiind amplasate pe aleile celui mai mare parc din municipiu, unde se vor comercializa doar produse alimentare, apă şi băuturi răcoritoare.

În ziua de 2 iunie 2019, va fi interzis consumul băuturilor alcoolice, precum şi comercializarea acestora, în zona centrală a municipiului Blaj şi în toate locaţiile vizate de vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc.

„În ziua de 2 iunie 2019, totul va fi organizat pentru ca fiecare pelerin să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România”, au transmis reprezentanţii bisericii.

Papa va fi transferat cu elicopterul de la Sibiu la Blaj, unde va avea loc Liturghia cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii, la ora 11.00.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri şi la Şumuleu Ciuc, unde sâmbătă, Papa Francisc va oficia o slujbă de Liturghie la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, unde sunt aşteptaţi peste 180.000 de pelerini. Şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, va fi prezent, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc.

Preotul romano-catolic Veres Stelian, membru în comitetul de organizare a vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că pregătirile se află pe ultima sută de metri şi sunt în grafic.

„Aşteptăm 110.000 de pelerini înregistraţi oficial, la care se adaugă alţi peste 70.000 fără bilet, care pot intra în zona în care se va oficia Sfânta Liturghie. Slujba va putea fi urmărită şi pe ecrane uriaşe amplasate în sectoarele în care vor intra pelerinii. La slujbă va asista şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, care a confirmat prezenţa la Şumuleu Ciuc. De asemenea, a fost amplasată în zonă şi o poartă secuiască din lemn în amintirea vizitei Papei Francisc. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, totul decurge normal, suntem în grafic”, a spus Veres.

Papa Francisc va ajunge sâmbătă şi la Iaşi. Primarul Mihai Chirica a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că sunt asigurate toate măsurile necesare pentru a putea permite pelerinilor şi vizitatorilor să intre în oraş, să-şi poată parca autocarele, să ajungă la locul de desfăşurare a evenimentului şi să se şi întoarcă la casele lor.

„Avem pregătit tot planul de măsuri, în ceea ce priveşte interdicţiile care vor fi, să spunem, necesare pentru pregătirea acestui moment. Nu am exagerat, în sensul că femeile cu copii vor putea să aibă asupra lor căruţul cu care să îşi transporte copiii, apă, suc, ceai, ce consumă acel copil, umbrele de dimensiuni rezonabile, bagaje, de asemenea, de mici dimensiuni, şi tot ce ar mai fi necesar pentru o şedere cât mai blândă în acea zi. În caz de ploaie, am pregătit şi 30.000 de pelerine, va fi cel mai mare eveniment public din Iaşi, în acelaşi timp şi în acelaşi loc, dintotdeauna”, a spus Chirica.

Până miercuri, numărul de persoane înregistrate a depăşit 75.000. Autorităţile au amenajat şi sectoare dedicate celor care nu vor intra în mod obligatoriu prin filtrele de control, dar vor putea participa la acest eveniment urmărindu-l pe ecrane de proiecţie în proximitatea zonei în care se va afla Sanctitatea Sa Papa Francisc.

„Gardul de protecţie va fi asamblat în aceste zile, pentru că începând cu data de 30 mai începem efectiv montajul. În data de 1 iunie, de la 6 dimineaţa, până seara, la ora 21.00, este interzisă intrarea în municipiul Iaşi cu vehicule cu cisterne, cu substanţe inflamabile, explozive sau toxice, iar toate benzinăriile din zona centrală nu vor putea distribui carburanţi între orele 12.00-21.00. În data de 1 iunie, terasele nu servesc băuturi alcoolice”, a mai spus Mihai Chirica.

Papa va pleca din România duminică, în jurul orei 17.30, de pe aeroportul din Sibiu.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Vineri, 31 mai 2019, în jurul orei 08.00, Papa Francisc va pleca cu avionul de la Roma spre Bucureşti, iar în jurul orei 11.30 va sosi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni din Bucureşti, unde va avea loc primirea oficială, urmată apoi de ceremonia de bun venit la intrarea în Palatul Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici