Papa Francisc, mesaj către comunităţile de romi: Vă cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, maltratat

Papa Francisc şi-a cerut scuze, în numele Bisericii, pentru discriminarea la care au fost supuşi romii, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu membrii unei comunităţi de romi din Blaj.

1206 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc, mesaj către comunităţile de romi: Vă cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, maltratat

Papa, mesaj către comunităţile de romi: Vă cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, maltratat

Papa Francisc şi-a cerut iertare pentru discriminarea comunităţilor de romi, despre care spune că nici creştinii, nici biserica nu sunt străini.

„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii, şi nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare - în numele Bisericii Domnului şi vouă - pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră. Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia uniană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin, şi nici măcar umani, dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre”, a spus Papa Francisc.

El le-a mulţumit românilor pentru primirea făcută şi le-a cerut să se roage pentru el.

„Aceasta este ultima întâlnire din cadrul vizitei mele în România. Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate pentru a trăi diferite întâlniri, iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri, chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine, iar acum vă binecuvântez. Dar mai întâi vă cer o favoare să vă rugaţi pentru mine. Mulţumesc”, şi-a încheiat discursul Papa, în faţa oamenilor de la Blaj.

Papa Francisc îşi încheie duminică vizita apostolică în România. El este aşteptat la Sibiu, de unde va pleca din ţară, în jurul orei 17.20.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici