Paralizia facială temporară, explicată de medicul Virgil Musta. Ce trebuie să faci dacă ai astfel de reacţii adverse la vaccin

  • După administrarea a 794.795 de doze de vaccin, au apărut 2.113 reacţii adverse minore
  • Un medic din Vâlcea a suferit prima reacţie severă: o paralizie facială temporară
  • Virgil Musta: paralizia teporară poate să apară la 1-2 săptămâni după vaccinare
30180 afișări
Imaginea articolului Paralizia facială temporară, explicată de medicul Virgil Musta. Ce trebuie să faci dacă ai astfel de reacţii adverse la vaccin

O doctoriţă de 32 de ani din România a suferit o paralizie facială temporară, după rapel. Astfel de reacţii adverse apar la unul din 10.000 de pacienţi vaccinaţi. Scrie negru pe alb în prospectul vaccinului de la Pfizer. Iar doctorul Virgil Musta spune că e valabil la mai multe vaccinuri. Dar, dacă ţi se întâmplă şi ţie asta, nu trebuie să intri în panică. Musta îţi spune pas cu pas, ce trebuie să faci, dar şi cum se manifestă. 

„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată după care, un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, explică Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

O astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între 4 şi 6 săptămâni. Până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară. Predispuşi sunt cei care au mai avut astfel de probleme pentru că, spune Musta, anumite virusuri pot provoca asta.

„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent, şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici