Parchet: Primarul din Cogealac a instigat la violenţe pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ

Procurorii constănţeni precizează că primarul localităţii Cogealac ar fi instigat localnicii să intervină pentru a determina firma CEZ să renunţe la a ridica parcul eolian în zonă, întrucât edilul şi consiliul local agreau o altă firmă pentru acest obiectiv, edilul plătind oameni pentru miting.

124 afișări
Imaginea articolului Parchet: Primarul din Cogealac a instigat la violenţe pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ

Parchet: Primarul din Cogealac a instigat la violenţe pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au preluat, în temeiul dispoziţiilor articolului 209 alin.4 indice 1 Cod de procedură penală, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa dosarul de urmărire penală privind producerea la data de 26 iulie a unei tulburări grave a ordinii publice pe raza comunei Cogealac, din judeţul Constanţa, în care au fost implicaţi primarul Hristu Cati, viceprimarul Mihai Dore, alţi angajaţi ai Primăriei Cogealac şi locuitori din această comună, care au încercat prin folosirea forţei să evacueze de pe raza comunei angajaţii unei firme ce instala un parc eolian energetic şi a agenţilor de pază ce asigurau paza punctelor de lucru ale firmei respective, informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Prin rezoluţia din data de 27 iulie 2010, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă persoane, respectiv primarul Hristu Cati, viceprimarul Mihai Dore, fratele acestuia, Nicolae Dore, Laurenţiu Ruscu, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Primarul este învinuit şi pentru instigare publică şi apologia infracţiunilor.

După audieri, prin ordonanţele emise în seara de marţi s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, faţă de şase persoane - Hristu Cati, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu.

Potrivit anchetatorilor, la iniţiativa edilului Hristu Cati, începând cu săptămâna 19-25 iulie, "a constituit sau aderat la o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale indicate în mod repetat de organele de poliţie, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic".

În vederea realizării scopului asocierii, la iniţiativa primarului, viceprimarului şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, în dimineaţa de 26 iulie, în faţa Primăriei Cogealac, a fost organizat un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea organelor de poliţie, la care au participat peste o sută de persoane, arată sursa citată.

"Din probele administrate până acest moment procesual, au rezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac", arată Ministerul Public.

În faţa mulţimii adunate, primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii 50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau Conciliului local Cogealac.

După ce a discutat cu cetăţenii, în prezenţa unor reporteri OTV chemaţi de primar în scopul mediatizării conflictului cu firma investitoare şi Consiliul Judeţean Constanţa, primarul le-a incitat pe persoanele din mulţime să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, aşa încât grupul de aproximativ o sută de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale primăriei şi un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru situat la circa un kilometru de vatra satului. Acolo mulţimea condusă de viceprimar şi de ceilalţi învinuiţi i-au determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit (pe un teren închiriat de firmă de la proprietar) să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor. De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi învinuiţi s-a deplasat la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ226A Cogealac - Râmnic, unde au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc.

Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, iar mai multe persoane mai multe persoane au smuls ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi au aruncat cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani spre agenţii de pază, iar Copilescu a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit, spre agenţii de pază, aceştia au efectuat cel puţin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre aceştia executând ulterior, focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulţimea agresivă, fiind rănite cinci persoane.

Dintre răniţi, învinuiţii Mihai şi Nicolae Dore, au fost spitalizaţi, primul cu o plagă împuşcată toracică, iar cel de-al doilea suferind o plagă împuşcată abdominală care i-a pus viaţa în primejdie, învinuiţii Laurenţiu Ruscu, Ilie Coman şi Daniel Corne primind îngrijiri medicale ambulatorii.

Abia după sosirea la faţa locului a mai multor efective de poliţişti din cadrul DIAS şi de jandarmi, coordonaţi de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, mulţimea s-a liniştit şi s-a împrăştiat, aşa încât a putut fi restabilită ordinea publică.

În cursul zilei de miercuri a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de cei şase inculpaţi care au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, cererile procurorilor fiind în curs de soluţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici