Parchetul de pe lângă Tribunal Bucureşti: 16 persoane, reţinute pentru spălare de bani, cu un prejudiciu de 42,4 milioane de lei

Un număr de 16 persoane au fost reţinute de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunal Bucureşti (PTB) pentru că au spălat bani, prin intermediul unor documente false şi înregistrări contabile fictive, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la 42,4 milioane de lei.

2644 afișări
Imaginea articolului Parchetul de pe lângă Tribunal Bucureşti: 16 persoane, reţinute pentru spălare de bani, cu un prejudiciu de 42,4 milioane de lei

Parchetul de pe lângă Tribunal Bucureşti: 16 persoane, reţinute pentru spălare de bani, cu un prejudiciu de 42,4 milioane de lei (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în urma unei acţiuni ce a avut loc alături de poliţiştii Cpitalei s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani. Astfel au fost reţinute 16 persoane, respectiv Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Năftănăilă, Ioniţa Pop, Marin Dumitru, Petrică Paraschiv, Ciprian-Bogdan Grigoruţ, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona-Liliana Mirică, Virgil Mirică, Marian Cocu, Adrian-Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Vişan şi Angela Postolache.

De asemenea, procurorii au luat măsura preventivă a controlului judiciar faţă Victor Ţene, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii au stabilit că, între 2010 şi 2013, Ioan şi Nicoleta Preda, în calitate de administratori ai unei firme, au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, nu au mai plătit obligaţiile fiscale ce le reveneau.

Ei au transferat "sume impresionante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi, în totalitate, în numerar. Prejudiciul produs bugetului de stat de către cei doi inculpaţi se ridică la suma de aproximativ 7,4 milioane de lei. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei", susţin procurorii.

Conform sursei citate, în perioada 2009 - 2014, Marian Dumitru Marin şi Victor Ţene - care controlează două societăţi comerciale - au contractat lucrări de reabilitare termică, dar şi alte lucrări de construcţii – în principal, în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii.

"Ulterior încasării banilor, inculpaţii au transferat în conturile a nouă societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi reţinuţi în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro şi 1.082.818 dolari (un total de aproximativ 17.000.000 euro)", potrivit PTB.

Pentru a plăti mai puţin către stat, inculpaţii au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă către care au şi transferat sumele de bani.

Transferurile erau urmate, susţin anchetatorii, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeaşi valoare sau de transferuri în conturile alte societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă. Toţi banii transferaţi au ajuns prin persoane de încredere în posesia lui Marin Dimitru şi a lui Victor Ţene.

"Sumele astfel obţinute au fost reciclate şi introduse în alte circuite economice şi financiare, în vederea disimulării şi ascunderii originii ilicite a fondurilor. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei", potrivit procurorilor Capitalei.

Conform susei citate, 14 dintre inculpaţii reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, faţă de doi dispunându-se măsura preventivă a controlului judiciar. De asemenea, se va propune arestarea în lipsă a altor doi inculpaţi care se sustrag de la urmărirea penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici