Parchetul General propune retragerea locţiitorului ministrului Justiţiei şi a Oanei Hăineală. A. Lazăr: Sunt pregătiţi să muncească pentru parchet, nu pentru interese

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima. Cei doi sunt secretari de stat în cadrul ministerului.

13303 afișări
Imaginea articolului Parchetul General propune retragerea locţiitorului ministrului Justiţiei şi a Oanei Hăineală. A. Lazăr: Sunt pregătiţi să muncească pentru parchet, nu pentru interese

Parchetul General cere CSM încetarea detaşării a doi secretari de stat din Ministerul Justiţiei

"Având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi a domnului procuror Constantin Sima", transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, instituţia cerând Ministerului Justiţiei , până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul a catalogat acţiunea DNA drept o "gravă imixtiune".

"În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru graţierea unor pedepse. Prin aceeaşi adresă Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, remis joi MEDIAFAX.

Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă a fost şi este asumată de instituţie în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale.

"Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", potrivit sursei citate.

Procurorul general a motivat retragerea secretarilor de stat din Ministerul Justiţiei, susţinând că procurorii sunt pregătiţi să lucreze pentru Ministerul Public, "nu pentru alte interese". Lazăr cere retragere lui Constantin Sima, cel care a preluat atribuţiile ministrului, şi a Oanei Haineală .

"Procurorii trebuie să stea la instituţia lor, acolo îşi desfăşoară bine activitatea, acolo se simt mai ocrotiţi şi sunt feriţi feriţi de a ajunge în mediile şi in influenţele altora. Trebuie să ne ocrotim magistraţii, ei sunt pregătiţi să muncească pentru Ministerul Public, nu pentru alte interese", a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Constantin Sima a declarat pentru MEDIAFAX că nu ştie despre ce este vorba şi că nu a fost consultat de procurorul general. "Nu am avut nicio discuţie, acum aflu. Nu am fost citat la DNA", a spus Sima.

Constantin Sima, procuror în cadrul Parchetului General, detaşat la Ministerul Justiţiei ca secretar de stat, a preluat miercuri atribuţiile ministrului Justiţiei Florin Iordache. Oficiali ai Ministerului Justiţiei au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie. Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituţiei, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente, potrivit sursei citate.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) există un dosar care "are o anumită legătură" cu ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii.

Totodată, Ministerul Justiţiei a mai anunţat faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) există un dosar care "are o anumită legătură" cu ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici