Parchetul s-a autosesizat după ce un R. Liberă a relatat că IPS Teodosie ar fi luat mită

Parchetul Tribunalului Constanţa s-a autosesizat, marţi, în urma unui articol în care jurnalişti de la cotidianul România Liberă relatau că i-au dat bani şi cadouri Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru a-l ajuta pe unul dintre ei să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.

425 afișări
Imaginea articolului Parchetul s-a autosesizat după ce un R. Liberă a relatat că IPS Teodosie ar fi luat mită

Parchetul s-a autosesizat după ce un R. Liberă a relatat că IPS Teodosie ar fi luat mită (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Constanţa, Adina Florea, instituţia s-a autosesizat pentru infracţiunea de luare de mită.

"Acest caz este cercetat. Încercăm să luăm legătura cu ziariştii de la România Liberă, care vor fi citaţi ca martori în eventualitatea în care se probează că cineva de la Arhiepscopia Tomisului a luat mită", a declarat procurorul Adina Florea.

Aceasta a spus că, dacă se dovedeşte că persoana care a luat mită face parte din înaltul cler al BOR, dosarul în acest caz va fi trimis Parchetului Instanţei Supreme.

Cotidianul "România Liberă" publică, în ediţia de marţi, un material realizat de reporteri incognito în care IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se oferă să îl ajute pe unul dintre jurnalişti să devină preot, intermediindu-i înscrierea la Facultatea de Teologie a Universităţii "Ovidius" din Constanţa, deşi trecuseră şase luni de la începerea cursurilor. Materialul este însoţit şi de înregistrări video.

Potrivit cotidianului citat, Arhiepiscopul Tomisului s-a arătat de acord să-l facă pe jurnalist diacon, prima treaptă obligatorie a preoţiei. Secretarul personal al IPS Teodosie le-a transmis jurnaliştilor că toată afacerea va costa circa 3.000 de euro, relatează cotidianul.

Astfel, reporteri ai cotidianului au mers la Arhiepiscopia Tomisului, pretinzând că sunt oameni de afaceri care construiesc o pensiune la Eforie, iar unul dintre ei este absolvent al Seminarului Teologic de la Curtea de Argeş şi vrea să-şi termine studiile, fiind dispus să plătească pentru acest lucru.

Reporterii au ajuns la IPS Teodosie îndrumaţi de către paznicul Arhiepiscopiei.

România Liberă prezintă stenograma discuţiei pe care ar fi avut-o reporterul cu IPS Teodosie. Potrivit acesteia, reporterul îi spune arhiepiscopului că nu a mai dat atestatul de preoţie, că a terminat anul V la un liceu din Bucureşti şi că a absolvit Facultatea de Drept, după care a fost plecat în Cipru.

În finalul discuţiei, cei doi convin ca jurnalistul să se înscrie la Facultatea de Teologie, urmând să aibă o nouă discuţie a doua zi.

Conform sursei citate, la cea de-a doua întâlnire, care are loc la reşedinţa arhiepiscopului, IPS Teodosie îi spune reporterului că s-a gândit la o soluţie pentru a nu fi expus niciunul dintre ei, propunându-i să îl înscrie cumva să ia o diplomă de seminar. Astfel, jurnalistul ar fi fost trimis la preotul Moise, directorul Seminarului teologic din Constanţa, pentru a obţine diploma de seminar.

Jurnaliştii relatează că Arhiepiscopul Teodosie "a aranjat" înscrierea la Facultatea de Teologie a Universităţii de Stat "Ovidius" din Constanţa, unde ocupă funcţia de decan.

"Faptul că era luna martie 2009 şi cursurile începuseră de şase luni nu a fost un impediment. Arhiepiscopul Teodosie i-a ordonat inspectorului Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, să pregătească dosarul de înscriere. Imediat, acesta a întocmit actele necesare. Spre surprinderea noastră, scrisoarea de recomandare a preotului, act obligatoriu pentru intrarea la Facultatea de Teologie, a fost întocmită pe loc chiar de către inspectorul Emil Cosmin Brăescu. Deşi atunci ne-a văzut pentru prima dată în viaţă, preotul nu a ezitat sa scrie, într-un act oficial, că jurnalistul care vroia sa se faca preot este un bun enoriaş", scriu jurnaliştii de la România Liberă, care prezintă şi fotocopia "Recomandării", datată 10.09.2008.

Părintele a susţinut că reporterul face "permanent dovada unei bune credinţe creştin-ortodoxe" şi că frecventează regulat sfintele slujbe, "susţinând strana la biserici".

Preotul i-a cerut secretarei sa treacă pe toate actele de înscriere data de 10 septembrie 2008, chiar dacă documentele au fost întocmite în martie 2009, relatează cotidianul citat.

"Mai mult, preotul Brăescu l-a asigurat pe jurnalist că va trece fără probleme şi peste examenele din sesiunea de iarnă, deşi acestea avusese loc deja cu o lună în urmă. Pentru serviciile sale, Emil Cosmin Brăescu a primit de la noi 400 de lei si o sticla de whisky", scriu reporterii de la România Liberă.

Preotul Brăescu le-a recomandat să meargă la Universitate, iar un drum să ia un buchet de flori "pentru doamna Varga", cu care urmau să discute.

"Vă dăm acum ce mai trebuie. Şi spuneţi acolo că aţi vorbit cu părintele Cosmin ieri. A vorbit ea cu Înaltul. Pentru că-i foarte târziu acum", ar fi afirmat Brăescu.

Tot el îi spune reporterului că examenele din iarna se rezolvă pe parcurs şi că important e să fie înmatriculat. Pretul primeşte o sticlă de wisky şi "4 milioane".

"Doamna Varga" de la Facultatea de Teologie a fost iniţial iritată că i s-a cerut să încalce regulamentele universităţii, însă, având în vedere că jurnalistul venea din partea Arhiepiscopului Tomisului, l-a acceptat.

"Am plătit repede taxa de înmatriculare la casierie, i-am promis doamnei Varga că vom reveni peste o săptămână cu restul sumei, apoi i-am lăsat florile. Unul dintre noi tocmai devenise student – cu şase luni vechime – în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "Ovidius" din Constanţa", scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Apoi, au avut o nouă întâlnire cu Arhiepescopul Teodosie, care s-ar fi declarat dispus să-l faca pe reporter diacon cel mai devreme într-o săptămână.

România Liberă prezintă transcrierea dialogului dintre ziarist şi Arhiepiscopul Teodosie:

"Rep.: Ştiţi, eu mă gândeam, dacă în perioada asta m-aţi putea face diacon, să stau lângă dumneavoastră, să mă şi cunoaşteţi...

IPS Teodosie: Da, te fac, da! Vineri mă cauţi".

Arhiepiscopul Tomisului voia să ştie cât de bogat este cel pe care urma să-l ajute.

"IPS Teodosie: Eşti bogat?

Reporter: Nu foarte. Acuma, criza asta ne-a mai lovit...

T.: Cât de bogat eşti acum?

R.: Doar spiritual"

Potrivit jurnaliştilor de la România Liberă, Bogdan, secretarul personal al lui IPS Teodosie, le-a transmis că trebuie să plătească 1.500 de euro.

"După spusele lui Bogdan, banii urmau sa fie folosiţi pentru a-i cumpăra înaltului prelat un cadou. I-am răspuns că nu putem plăti, pentru început, decât 500 de euro, iar omul de incredere al Arhiepiscopului a acceptat acest avans. Intâlnirea cu Bogdan a avut loc într-o benzinărie din Bucureşti", notează sursa citată.

Acelaşi Bogdan le-a spus ziariştilor că Arhiepiscopul nu e împotriva să îl facă preot, dar ideea e sa se apropie un pic de el. Cei doi discută despre achiziţionarea unor haine preoţeşti. De asemenea el spune că totul va costa în jurul a 3000 de euro.

"Puşi în faţa unor sume atât de mari, ne-am reconsiderat din nou povestea. Invocând criza şi unele dificultăţi financiare apărute pe parcurs, am insistat că nu vom putea plăti suma finală decât în mai multe tranşe. Bogdan, secretarul personal al lui IPS Teodosie, ne-a liniştit amabil. Preoţia se poate achita şi în rate. Prin urmare, la o nouă întâlnire cu omul de încredere al lui Teodosie, i-am mai dat 350 de euro. Apoi, ni s-au mai cerut 5.000 de euro, de data aceasta sub formă de împrumut. L-am sunat pe Arhiepiscopul Tomisului şi am invocat din nou probleme financiare", scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Ei mai spun că la ultima întâlnire cu IPS Teodosie, acesta le-a cerut să trimită în Spania, din partea sa, pentru un prieten, un colet cu mai multe sticle de vin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici