Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat arie protejată, fără administrator. Cele peste 180 de hectare, păzite de doi oameni

Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat în luna mai a acestui an arie protejată, nu are încă un administrator care să se ocupe de protecţia ecosistemului şi de paza celor aproape două milioane de metri pătraţi, singurii paznici fiind doi angajaţi ai Apelor Române.

2322 afișări
Imaginea articolului Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat arie protejată, fără administrator. Cele peste 180 de hectare, păzite de doi oameni

Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat arie protejată, fără administrator. Cele peste 180 de hectare, păzite de doi oameni

În data de 11 mai Guvernul României a emis hotărârea prin care Delta Văcăreşti a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcăreşti”, şi a fost instituit regimul de arie naturală protejată. Ulterior, Ministerul Mediului ar fi trebuit să demareze o procedură de selecţie a unui administrator al Parcului, care să păzească zona, să aibă un plan de management pe cinci ani, să desfăşoare activităţi de cercetare ştiinţifică a păsărilor, peştilor şi animalelor care populează delta şi să deţină capitalul financiar necesar unor investiţii pentru dezvoltarea ecoturismului.

Dar procedurile de desemnare a administratorului nu au mai fost demarate, deoarece Executivul a decis, tot în luna mai, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Ceea ce înseamnă că responsabilitatea găsirii unui manager al Deltei Văcăreşti revine noii instituţii înfiinţate. Agenţia Ariilor Protejate nu funcţionează deocamdată din cauză că Ministerul Mediului nu a completat încă schema de personal.

Astfel, cele peste 180 de hectare ale Parcului Natural Văcăreşti sunt păzite doar de doi angajaţi ai Apelor Române. Organizaţiile de mediu sunt nemulţumite şi susţin că biosfera Deltei Văcăreşti nu este deloc protejată.

,,În continuare se braconează, în continuare se aruncă gunoaie, în continuare fiecare intră pe unde vrea şi face ce vrea în Delta Văcăreşti. Parcul Natural Văcăreşti este locul în care natura şi biodiversitatea au revenit într-un mediu urban construit, iar procesul este poate unic în lume, prin eficienţă şi amploare. Biodiversitatea va supravieţui numai dacă omul deschide uşa naturii şi o acceptă în casa sa, în spaţiul său urban şi nu o sufocă prin indiferenţă, sau interese egoiste”, spune Dan Bărbulescu, director executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, cea care a iniţiat în 2012 demersurile pentru declararea Deltei din Bucureşti arie protejată, cere Ministerului Mediului să urgenteze procesul de desemnare a unui administrator care să păzească zona şi, totodată să facă investiţii în ecoturism.

,,În ultimii 25 de ani, natura s-a apropiat atât de mult de noi, creând un ecosistem inedit, aproape unic în lume. Planul pe care noi îl avem se axează pe conservarea şi reconstrucţia naturii, cercetare ştiinţifică, educaţie ecologică şi turism sustenabil. Trebuie să oferim acest loc comunităţii, oraşului. Dacă lucrurile merg bine, aici se poate dezvolta un loc unic în Europa şi în lume, pentru că are o formă inedită, are o valoare deosebită din punct de vedere natural”, a mai spus Dan Bărbulescu.

Directorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti estimează că e nevoie de o investiţie de 10-15 milioane de euro pentru a amenaja Delta Văcăreşti astfel încât cei care vor să admire plantele şi vieţuitoarele să aibă la dispoziţie pasaje şi puncte de observare, iar pe digul care împrejmuieşte delta să fie construită o pistă pentru biciclete şi o zonă de promenadă.

„Proiectul APNV urmăreşte conservarea şi sporirea semnificativă a biodiversităţii zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice şi pe baza studiilor ştiinţifice, a monitorizării zonei şi a soluţiilor ecologice de reconstrucţie. De exemplu, vor fi inventariate, cartate şi monitorizate speciile şi habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii şi măsurători detaliate. Vor fi reintroduse specii dispărute şi se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a precizat Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti,

Parcul Natural Văcăreşti este una dintre cele mai largi şi biodiverse zone umede urbane din Europa, având o suprafaţă de 1.840.000 de metri pătraţi de spaţiu verde. Se află la patru kilometri de centrul Bucureştiului, fiind primul parc natural urban din România, iar organizaţiile de mediu estimează că poate primi, anual, până la un milion vizitatori anual.

Delta Văcăreşti s-a format după ce lucrările de amenajare a celui mai mare lac de acumulare, din Sectorul 4 al Capitalei, începute în anul 1986 de regimul comunist, au fost abandonate după Revoluţia din 1989. De atunci, natura a cucerit puţin câte puţin zona, iar izvoarele subterane au permis crearea mai multor pâlcuri cu apă ce au dus la creşterea unei vegetaţii diversificate. Cercetătorii au descoperit că ozna începe să se populeze cu egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, lişiţe, raţe sălbatice, vidre, vulpi, iepuri şi multe alte zeci de vieţuitoare, care trăiesc într-un ecosistem stabil. Deoarece o parte dintre aceste păsări şi animale sunt protejate de lege, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a început în 2012 demersurile pentru declararea acestei zone arie protejată, ceea ce s-a întâmplat în această primăvară, prin Hotărârea de Guvern numărul 349/2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici