Pârv i-a spus lui Moţ că Diaconescu va face 20-30 de episoade denigratoare şi va fi "ca un malaxor"

Dorel Pârv i-a spus primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, că Dan Diaconescu va face 20-30 de episoade denigratoare şi că va fi "ca un malaxor, când ai intrat, te-a tocat Dumnezeu şi sufletul tău", ca să îl convingă să plătească banii ceruţi, potrivit motivării Judecătoriei sectorului 1.

48 afișări
Imaginea articolului Pârv i-a spus lui Moţ că Diaconescu va face 20-30 de episoade denigratoare şi va fi "ca un malaxor"

Pârv i-a spus lui Moţ că Diaconescu va face 20-30 de episoade denigratoare şi va fi "ca un malaxor" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis, miercuri, arestarea patronului OTV, Dan Diaconescu, şi a realizatorul TV Dorel Pârv, acuzaţi de şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ (PC), instanţa admiţând cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.

În motivarea acestei decizii, instanţa redă o serie de convorbiri telefonice între Dorel Pârv şi primarul Ion Moţ.

Astfel, într-o convorbire telefonică din 10 iulie 2009, Pârv îi spune lui Ion Moţ că Dan Diaconescu "nu vrea să meargă cu contractul mai departe", adică va difuza materialul compromiţător, dacă nu plăteşte suma pretinsă.

Într-o altă discuţie, din 11 august 2009, Pârv spune: "Că ştii ce mi-e frică: acum el când începe iar (Dan Diaconescu, după întoarcerea din concediu), face ca şi duminica aia … înţelegi (…) Nu-l mai opreşte nici spumele mării". În convorbirea telefonică din noaptea de 21 spre 22 iulie 2009, Pârv îi spune primarului că vor fi 20-30 de episoade denigratoare la adresa lui, iar în sinteză afirmă că, în lipsa cumpărării bunăvoinţei lui Dan Diaconescu, totul va fi "ca un malaxor, când ai intrat, te-a tocat Dumnezeu şi sufletul tău", potrivit documentului citat.

Judecătorul a mai constatat că, din documentele depuse la dosar, rezultă că Dan Diaconescu şi Dorel Pârv, folosind un limbaj codificat, discutau despre propunerea primarului comunei arădene Zărand de a oferi o suprafaţă de teren de 2.000 de hectare pentru diferenţa de bani faţă de suma cerută iniţial.

"Învinuitul Dan Diaconescu a optat iniţial pentru varianta acceptării a «două plasme», în detrimentul «televizoarelor», iar la sfârşitul discuţiei a precizat că are nevoie de «127 negre». Discuţii despre aceleaşi «televizoare» ce urmau să fie oferite de o persoană din Arad au mai avut loc şi în data de 18 iulie 2009", arată judecătorul în motivarea deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu şi a lui Dorel Pârv.

Judecătorul mai apreciază că, tot din schimbul de apeluri telefonice şi mesaje SMS între cei doi, reiese că demersurile pentru constrângerea lui Ion Moţ au început înaintea zilei de 21 iulie 2009, când a fost realizată emisiunea de la OTV în care Dan Diaconescu l-a ameninţat în direct pe primarul din Zărand.

"Instanţa constată că declaraţia inculpatului Diaconescu Dan dată în 19 februarie 2010, «până la acest moment nu am auzit de Moţ Ion», nu se coroborează cu materialul probator administrat, apărând ca nesinceră", potrivit motivării.

Din convorbirea telefonică purtată între Dorel Pârv şi martorul Cristi Croitoru, în 22 iulie 2009, precum şi din alta, între patronul OTV şi Diana Voiculescu, rezultă că Dan Diaconescu ştia despre primarul Ion Moţ.

Judecătorul a mai apreciat că declaraţia lui Pârv potrivit cărora banii trimişi de primar erau onorariu pentru prestarea de servicii de clarviziune nu se susţine şi intră în contradicţie cu celelalte probe din dosar.

"De asemenea, instanţa apreciză ca fiind absurdă apărarea inculpatului (Dorel Pârv-n.r.) că partea vătămată ar fi formulat denunţul întrucât era nemulţumită că nu l-a ucis prin vrăji pe duşmanul personal al părţii vătămate, fostul primar al comunei Zărand", se mai arată în motivare.

Şi declaraţiile lui Dan Diaconescu au fost apreciate ca fiind neadevărate de către judecătorul care a decis arestarea lui preventivă. Diaconescu a spus că în, cadrul emisiunii din 21 iulie 209, nu a făcut decât să repete o frază ce i-a fost dictată în cască, însă instanţa nu l-a crezut pe patronul OTV.

"Totodată, instanţa apreciază ca mincinoase declaraţiile privind inexistenţa unui limbaj codificat între coinculpaţi, deoarece nu se coroborează cu afirmaţia inculpatului Pârv că «televizoarele erau cadou de la un om care nu mai avea datorii fiindcă plătise deja» şi nici cu afirmaţia că «cei aproximativ 40.000 de euro plătiţi de Moţ Ion au ajuns în poşeta Dianei Voiculescu». Pentru aceste motive, instanţa va înlătura declaraţiile inculpaţilor (Dan Diaconescu şi Dorel Pârv - n.r.)deoarece nu reflectă adevărul", potrivit motivării.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Dan Diaconescu - datată 18 iunie - se arată că acesta, "în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, ar fi exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 euro".

Sub presiunea acestor ameninţări, din suma pretinsă iniţial, edilul din Zărand ar fi plătit efectiv 30.000 euro şi 4.200 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici