PAŞTE 2019: Scene cu muncile de la ţară, pe ouăle încondeiate de o femeie din Bran | GALERIE FOTO

Scene cu muncile oamenilor de la ţară, dar şi peisaje şi forme geometrice se regăsesc pe ouăle încondeiate de o femeie de 56 de ani, din Bran. Mioara Todor duce astfel tradiţia familiei mai departe şi încondeiază ouă de mai bine de 20 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

287 afișări
Imaginea articolului PAŞTE 2019: Scene cu muncile de la ţară, pe ouăle încondeiate de o femeie din Bran | GALERIE FOTO

PAŞTE 2019: Scene cu muncile de la ţară, pe ouăle încondeiate de o femeie din Bran | GALERIE FOTO

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS 

Mioara Todor şi sora sa lucrează de mai bine de un an pentru ca acum, în perioada Paştelui, să aibă produse pentru vânzare. Ele şi-au expus ouăle încondeiate cu migală în prima sală a Castelului Bran, din judeţul Braşov. Cele două îşi arată măiestria chiar în faţa turiştilor, cei mai mulţi străini.

„Aveam vreo 13 - 14 ani când am început să încondeiez ouă. Am învăţat de la bunica şi mama mea. Cel mai mult încondeiez ouă cu motive specifice zonei Bran, folosesc alb, galben, roşu şi negru. Sunt motive cu obiceiuri de la ţară, cioban cu oile, boi cu lemne, tot felul de munci care se lucrează la sat. Fac şi cu motive geometrice”, a declarat Mioara Todor.

De la mama sa a învăţat motivele geometrice, pe celelalte însă le-a învăţat singură. Femeia spune că încondeierea unui ou durează chiar şi cinci ore.

„Patru, cinci ore durează. Se introduc pe ou culorile pe rând. Am făcut destule anul acesta. Lucrez pe ouă de lemn, de găină sau raţă. Cel mai mult îmi place să fac carul cu boi sau ciobanul cu oile. Sunt tradiţionale, din zona Bran. Condeiul sau tocul noi îl facem dintr-un beţisor, cu ceară şi tăbliţă de cupru”, a mai spus Mioara Todor.

Un altfel de ou costă între 50 şi 100 de lei, însă preţurile sunt negociabile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici