Patriarhia: Activitatea CNSAS nu mai are mare relevanţă în privinţa preoţilor

Activitatea CNSAS nu mai are mare relevanţă în privinţa preoţilor, majoritatea membrilor Sfântului Sinod primind deja verdict de necolaborare, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, în replică la decizia comisiei juridice a Senatului de a nu mai verifica clericii.

18 afișări
Imaginea articolului Patriarhia: Activitatea CNSAS nu mai are mare relevanţă în privinţa preoţilor

Patriarhia: Activitatea CNSAS nu mai are mare relevanţă în privinţa preoţilor (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că a aflat din presă despre amendamentul la Legea privind accesul la propriul dosar, adoptat, marţi, de membrii Comisiei juridice a Senatului, prin care a fost eliminată în totalitate posibilitatea ca preoţii să fie verificaţi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

"Până acum, activitatea CNSAS s-a dovedit extrem de deficitară în privinţa deconspirării preoţilor. Intenţiile de a face lumină într-o perioadă în care biserica a fost foarte persecutată au dovedit că activitatea CNSAS a fost deseori pusă sub semnul întrebării", a declarat părintele Constantin Stoica.

El a precizat că, până în prezent, din cei 60 de membri ai Sfântului Sinod, 53 au primit verdict de necolaborare cu Securitatea, iar alte "patru, cinci cazuri", unde au fost verdicte de colaborare, se judecă în instanţă.

"Activitatea CNSAS nu mai are mare relevanţă în privinţa preoţilor. Probabil activitatea deficitară a determinat această reacţie a politicienilor, în acest caz a Comisiei juridice din Senat. Patriarhia Română nu s-a opus niciodată analizei dosarelor preoţilor de către CNSAS. Dar am dorit o analiză reală a fiecărui caz", a mai spus Stoica.

Amendamentul la Legea privind accesul la propriul dosar a fost adoptat, marţi, cu 5 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere, din partea preşedintelui Comisiei juridice, senatorul liberal Norica Nicolai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici