Patriarhia nu a fost în competiţie cu nimeni privind aducerea Luminii Sfinte

Patriarhia Română nu a lansat o competiţie privind aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim pentru Înviere şi nici nu a avut monopol asupra acţiunii, evenimentul fiind organizat pentru prima dată de un Întâistătător al BOR la împlinirea a 650 de ani de la recunoaşterea Mitropoliei Ţării Româneşti.

33 afișări
Imaginea articolului Patriarhia nu a fost în competiţie cu nimeni privind aducerea Luminii Sfinte

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Din păcate, media încearcă să creeze un subiect de presă în aceste zile cu mai puţine subiecte. Am spus că este pentru prima dată când o delegaţie a Patriarhiei Române organizează o astfel de acţiune. PF Daniel a dorit să fie adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim în acest an pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti, dar şi pentru că în acest an se împlinesc 650 de ani de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti şi de la trecerea la Domnul a Sfântului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc, ale cărui cinstite moaşte vor fi aduse la Bucureşti în 29 aprilie", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei părintele Constantin Stoica.

Acesta a adăugat că "Patriarhia nu a fost în competiţie cu nimeni şi nici nu a avut monopol asupra acestei acţiuni".

O delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul a adus, sâmbătă noapte, de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Lumina Sfântă, cu un avion special. La aeroport, delegaţia a fost întâmpinată de preoţii protoeriilor din Capitală, dar şi de reprezentanţi ai arhiepiscopiilor Sibiului şi Timişoarei şi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, a mai spus Stoica.

Lumina Sfântă a fost oferită la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. Mai mult, în toate bisericile din Capitală şi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, preoţii au împărţit Lumina Sfântă adusă de episcopul Varsanufie Prahovenul.

O altă delegaţie, din care au făcut parte preşedintele CJ Suceava, democrat-liberalul Gheorghe Flutur, stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec şi consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Alexa, a adus şi ea lumină de la Ierusalim, care a fost împărţită parohiilor sucevene şi unor episcopii din ţară. Potrivit lui Gheorghe Flutur, costul călătoriei a fost achitat de către parlamentarii PDL de Suceava.

Reprezentanţi ai episcopiilor din Iaşi, Maramureş şi Constanţa au luat lumină de la Suceava. La Constanţa, Lumina Sfântă a ajuns cu un alt avion, cursa fiind plătită de către Ministerul Turismului.

"Nu a fost nicio problemă. Au fost şi enoriaşi care au adus la unele biserici Lumină de la Mormântul Sfânt", a mai spus părintele Stoica, precizând că nu trebuie transformată această mare bucurie a Învierii în motiv de dispute.

Declaraţia a fost făcută, marţi, pentru MEDIAFAX, după ce în media au apărut mai multe discuţii în legătură cu faptul că o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei a adus şi ea Lumina Sfântă, deşi monopolul acţiunii ar fi aparţinut Patriarhiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici