Patriarhul Daniel: Mănăstirea Putna va purta şi hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

Patriarhul Daniel a anunţat, duminică, la Mănăstirea Putna, că biserica mănăstirii va avea un al doilea hram, pe lângă cel istoric din 15 august, în 2 iulie, când este pomenit Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

2207 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Daniel: Mănăstirea Putna va purta şi hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

Patriarhul Daniel: Mănăstirea Putna va purta şi hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare (Imagine: Mihai Burlacu/Mediafax Foto)

În cuvântul rostit în faţa a peste 10.000 de credincioşi adunaţi la Putna, Patriarhul Daniel a spus că împreună cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, şi cu stareţul Mănăstirii Putna,Velnic Melchisedec, s-a decis adăugarea unui al doilea hram bisericii mănăstirii, care îl are ca ctitor pe Ştefan cel Mare, înmormântat aici.

El a spus că, după ce în 1992 Sfântul Sinod al BOR l-a trecut pe Ştefan cel Mare în rândul sfinţilor, s-a constatat că foarte mulţi credincioşi vin la Mănăstirea Putna în data de 2 iulie, zi în care este pomenit Ştefan cel Mare, astfel că s-a decis să fie adăugat cel de-al doilea hram al bisericii.

PF Daniel a precizat că în acelaşi timp biserica mănăstirii va purta şi hramul Adormirii Maicii Domnului, hram istoric.

Totodată, Patriarhul Daniel a subliniat importanţa realizării picturii interioare a bisericii mănăstirii, arătând că "pictura este o formă vizuală de mărturisire a credinţei, o artă, dar şi un veşmânt litugic pentru biserică".

"Când o biserică nu e pictată în interior, nu este înveşmântată liturgic suficient", a spus patriarhul.

În cuvântul său, PF Daniel a vorbit, de asemenea, despre importanţa praznicului Adormirii Maicii Domnului, arătând că este cea mai importantă sărbătoare din cele nouă închinate ei de-a lungul anului.

Acesta a arătat că Maica Domnului este "ajutătoare în diverse încercări şi este de ajutor într-o lume din ce în ce mai secularizată, învrăjbită şi dezorientată" şi i-a îndemnat pe participanţii la ceremoniile religioase, între care mulţi tineri plecaţi la muncă în străinătate, să nu uite ţara şi credinţa primite de la părinţii lor.

Duminică dimineaţă, Patriarhul Daniel a oficiat, la Mănăstirea Putna, slujba de sfinţire a noii picturi a Mănăstirii Putna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, după care a oficiat, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie prilejuită de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Lucrările la pictura bisericii Mănăstirii Putna au fost începute la 31 iulie 2001 şi au fost încheiate la 31 iulie 2010. Pictura a fost realizată de pictorii locali Mihai şi Gavril Moroşanu.

Biserica Mănăstirii Putna nu era pictată nici în exterior, nici în interior, după ce fusese reconstruită în timpul domniei lui Vasile Lupu. Potrivit izvoarelor istorice, iniţial, biserica mănăstirii, construită în timpul domniei lui Ştefan cel Mare ca necropolă voievodală, era pictată şi era impodobită cu foiţă de aur.

Duminică după-amiază, Patriarhul Daniel va sfinţi şi va inaugura cabinetul medical Sfântul Mare Mucenic Pantelimon şi arhondaricul Sfântul Daniil Sihastrul ale Mănăstirii Putna.

Duminică se împlinesc 25 de ani de când PF Daniel a fost hirotonit diacon la Mănăstirea Putna, slujba fiind atunci oficiată de actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul.

Creştinii sărbătoresc, duminică, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută ca Sfânta Maria Mare, ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici