Patriciu: Dacă adoptăm mimetic modelul european de stat social suntem condamnaţi la subdezvoltare

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat miercuri că România va fi condamnată la subdezvoltare pe termen lung dacă adoptă "mimetic" modelul european de stat social, pe motiv că acesta taxează munca, prin impozite directe, şi energia, prin TVA şi accize.

49 afișări
Imaginea articolului Patriciu: Dacă adoptăm mimetic modelul european de stat social suntem condamnaţi la subdezvoltare

Patriciu: Dacă adoptăm mimetic modelul european de stat social suntem condamnaţi la subdezvoltare (Imagine: Thomas Campea/Mediafax Foto)

"Eu nu cred că poate constitui pentru noi modelul european al statului social european o ţintă căre care să tindem. Nu poate pentru că ne împiedică dezvoltarea, cel mult ne poate tranforma într-un land sărac de periferie, fără multe şanse de creştere, într-un alt ritm decât cei bogaţi din Europa în aşa fel încât săi ajungem din urmă", a susţinut Dinu Patriciu, la o dezbatere despre Constituţie.

El a menţionat că "totul începe de la Constituţie şi aici e extrem de important cum e structurat echilibrul puterilor în stat şi cum e structurată mai ales guvernarea".

"Dacă adoptăm mimetic modelul european suntem condamnaţi la subdezvoltare pe o perioadă foarte lungă de timp pentru că modelul european taxează munca, prin impozitul direct, şi energia, prin impozitele indirecte, cele două motoare ale dezvoltării în lumea de azi. Azi munca e înlocuită de creativitate în sine. Eşti apreciat pentru creativitate, nu pentru numărul de şuruburi pe care îl produci. Impozitând munca şi energia îţi limitezi resursele de creştere", a spus liberalul.

El a mai spus că în lume, în prezent - spre deosebire de epoca statului industrial, în care, prin constituţie, statele încercau să-şi protejeze resursele naturale - cele mai importante resurse sunt cele umane.

"Sistemul european nu stimulează creşterea resurselor umane. Sunt excepţii doar, precum Finlanda", a mai spus Patriciu.

El a apreciat că, în ce priveşte energia, "sistemul de impozitare indirectă - TVA şi accizele - fac ca resursele energetice în Europa să fie uneori de multe ori mai scumpe decât cele din Asia de Sud-Est".

"Aşa se explică diferenţa de ritm de creştere. Nu mă refer aici la fenomenul chinez, unde energia e subvenţionată, şi acela e bolnav", a adăugat omnul de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici