Patronate: 17 ramuri economice din 22 nu pot suporta majorarea salariului minim peste 650 de lei

Reprezentanţii patronatelor au declarat, marţi, după întâlnirea cu ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, că 17 din cele 22 de ramuri economice nu îşi permit majorarea salariului minim peste 650 lei şi că orice altă sumă trebuie bine analizată.

153 afișări
Imaginea articolului Patronate: 17 ramuri economice din 22 nu pot suporta majorarea salariului minim peste 650 de lei

Patronate: 17 ramuri economice din 22 nu pot suporta majorarea salariului minim peste 650 de lei (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor patronatelor, creşterea salariului minim pe economie foarte mult ar atrage după sine un nou val de concedieri care nu ar face bine nimănui.

"Nu putem accepta un salariu mai mare de 650 de lei. Patronatele s-au întâlnit cu jumătate de oră înainte de întâlnirea de la minister şi au stabilit că vor accepta creşteri ale salariului minim numai în limita în care fondul de salarii rămâne neschimbat", a declarat secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Preşedintele Confederaţiei Patronale "Concordia", Dan Gheorghiu, a spus că, în condiţiile în care toată lumea a acceptat că România este în criză, orice fel de creştere a TVA sau a salariului minim ar însemna că tot sistemul privat cade.

"Nu vom discuta de o creştere de TVA sau de impozite. Criza actuală a afectat cel mai mult întreprinzătorii privaţi. 70 la sută din PIB este creat de noi şi tot 70 la sută din criza economică a fost suportată de către sistemul privat", a declarat Gheoghiu.

La discuţiile cu patronatele a participat, pentru scurt timp, şi premierul Emil Boc. El a spus că sindicatele vor un salariu minim de peste 700 de lei, patronatele, sub 700 de lei, precizând că trebuie găsită o soluţie fundamentată economic şi că discuţiile vor continua.

Ministrul Gheorghe Pogea a spus că sindicaliştii i-au cerut, la întâlnirea de marţi, ca salariul minim pe economie să fie de 740 lei în 2010 şi 1.300 de lei în 2014. Pogea a precizat că această problemă va fi discutată, marţi, cu patronatele, urmând ca subiectul să fie dezbătut joi, de la 9.30, cu toţi partenerii sociali.

"Coeficientul de referinţă în legea salarizării, pe care l-am acceptat, este de 705 lei. Pe de altă parte, România va intra în zona euro şi ar trebui să avem un nivel al salarizării comparabil cu celelalte state, dar acesta va trebui susţinut de economie. Guvernul va fi doar un mediator şi sper că vom ajunge la un compromis", a mai spus Pogea.

La sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii patronatelor spuneau, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că acceptă majorarea salariului minim pe economie doar cu condiţia îngheţării celorlalte salarii până la ieşirea din criză, iar sindicatele cereau ca discutarea acestei probleme să ţină cont de politica salarială din România.

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, declara atunci că patronatele au propus confederaţiilor sindicatelor şi reprezentanţilor Guvernului ca majorarea salariului minim să fie făcută doar în condiţiile în care se renunţă la grila unică din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, astfel încât salariile care au valoarea peste salariul minim să poată fi îngheţate până la finalizarea crizei economice.

Patronatele au explicat că majorarea salariului minim brut la 705 lei ar însemna pentru bugetul de stat o creştere de 18 la sută, iar pentru mediul privat o majorare de 14 la sută, care ar fi nesustenabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici