Patronul casei de schimb din Braşov: A fost un jaf comandat

Patronul de schimb valutar din Braşov unde avut loc atacul armat de joi, Valentin Candidatu, a declarat, duminică, la înmormântarea lui Ciprian Ioan, că este sigur că a fost vorba de un atac la comandă deoarece a primit, anterior atacului, zeci de ameninţări din partea unor interlopi braşoveni.

262 afișări
Imaginea articolului Patronul casei de schimb din Braşov: A fost un jaf comandat

Patronul casei de schimb din Braşov: A fost un jaf comandat (Imagine: Zoltan Racz - Mediafax Foto)

"A fost un jaf la comandă. Lumea interlopă e întotdeauna cu ochii pe bani. Am primit de multe ori telefoane de ameninţare", a declarat presei Valentin Candidatu, duminică, la slujba de înmormântare a lui Ciprian Ioan, angajatul casei de schimb valutar a lui Candidatu, mort în timpul atacului armat de joi, în urma căruia un alt angajat al casei a fost rănit grav, iar un trecător a murit în timp ce a sărit în ajutorul celor doi.

Întrebat cine l-a ameninţat, patronul firmei a spus două nume cu care avut conflicte de mai multe ori: Paul Enache, care are o firmă de pază şi care i-ar fi cerut taxă de protecţie, pe care a refuzat să o plătească, dar şi numele sportivului Nicu Dascălu, capion mondial la karate.

"Am avut conflicte cu ei tot timpul. Mi-au spus: «Să taci din gură, să laşi lucruile aşa cum sunt». Vreau să se afle cine sunt aceştia", a spus Valentin Candidatu, patronul casei de schimb valutar din Braşov unde a avut loc atacul armat.

Întrebat dacă e posibil ca cetăţeanul moldovean Serghei Gordunov să fi fost autorul atacului de la casa de schimb valutar, Candidatu nu a exclus această posibilitate, precizând că "dacă Gorbunov a făcut asta, a făcut-o la comandă".

Candidatu a mai precizat că a ajutat familia fostului său angajat care şi-a pierdut viaţa în urma atacului armat de joi de la casa de schimb valutar, achitând toate cheltuielile de înmormântare.

De asemnea, Valentin Candidatu a mai spus că din informaţiile pe care le are, karatistul Nicu Dascălu l-ar fi antrenat pe Serghei Gorbunov.

Nicu Dascălu este campion mondial la Ashihara-Karate, deţinător al titlului european la stilul kyokushin şi multiplu învingător în gale "Local Kombat". Acesta a fost reţinut de poliţie în Italia, în 2002, după ce a predat arte marţiale unui român stabilit în Germania, care avea probleme cu legea.

"În 2002, un român stabilit de mulţi ani în Germania s-a oferit să ma ajute sa predau arte marţiale la Frankfurt. Am făcut o mare greşeală când am acceptat, întrucat, necunoscând persoana respectivă foarte bine, am aflat ulterior că nu este tocmai în cei mai buni termeni cu legea şi se folosea de numele meu în scop şi interes personal. În urma investigaţiilor făcute în Germania asupra acestei persoane, Poliţia a dispus arestarea mea preventivă, reţinându-mă în Italia, unde eram atunci, neştiind despre ce era vorba. Am fost transferat ulterior în Germania, unde, beneficiind de suportul prietenilor care mi-au găsit avocaţi buni, am avut parte de un proces echitabil. Ulterior, dupa investigaţii amănuţite asupra mea, în lipsă de probe, am fost eliberat", a declarat ulterior presei Nicu Dascălu.

Patronul casei de schimb crede că era vizat de plănuitorii atacului

Valentin Candidatu, a declarat că a fost la în seara atacului la locul incidentului, iar la cinci minute după plecarea sa, a avut loc dublul asasinat, el apreciind că ar fi fost vizat.

"Probabil că eram vizat", a spus Candidatu, care a declarat, la înmormântarea angajatului său Ciprian Ioan, că anterior atacului, a primit mai multe telefoane de ameninţare din partea unor interlopi braşoveni.

El a precizat că va susţine familiile celor doi angajaţi ai săi şi că va plătit toate cheltuielile de înmormântare pentru Ciprian Ioan.

Poliţia şi procurorii au refuzat să dea amănunte despre o posibilă audiere a patronului şi a celor două nume vehiculate de acesta deoarece ancheta este în desfăşurare.

"Nu pot să ofer nicio informaţie despre acest dosar. Nu am autorizaţia să fac publice aceste informaţii", a declarat pentru MEDIAFAX Ramona Diaconu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov va rămâne, duminică, în arestul IPJ Braşov, pentru audieri.

"În niciun caz nu va fi adus la Parchet în cursul zilei de astăzi (duminică - n.r.)", a adăugat Diaconu.

Unul dintre prietenii lui Ciprian Ioan a declarat presei, după slujba religioasă, că ucigaşul ar trebui chinuit până la moarte pentru fapta sa.

"Merită să fie chinuit. Să fie chinuit, să fie tăiat în bucăţele şi presărat cu sare", a spus prietenul îndurerat.

Slujba religioasă pentru Ioan Gheorghe a fost oficiată la Biserica "Sfinţii Apostol Petru şi Pavel", iar înmormântarea la Cimitirul Municipal din Braşov.

Două persoane au murit, iar o alta este rănită, în urma unui atac armat produs, joi seară, la o casă de schimb valutar din zona centrală a municipiului Braşov. Două dintre victime erau angajaţi ai societăţii care deţine casa de schimb valutar, iar cea de-a treia era un trecător care a încercat să îl oprească pe agresor.

Citeşte şi:

Ancheta în cazul suspectului principal în atacul de la Braşov continuă (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici