Patru escroci păcăleau persoane care vroiau să cumpere case în Bucureşti

Trei persoane au fost reţinute, iar o alata este căutată pentru cercetări în cazul privind escrocarea a 29 de persoane păgubite cu suma de 150.000 de euro, în urma încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare de locuinţe din zone rezidenţiale din Bucureşti.

41 afișări
Imaginea articolului Patru escroci păcăleau persoane care vroiau să cumpere case în Bucureşti

Patru escroci păcăleau persoane care vroiau să cumpere case în Bucureşti

"Începând cu data de 20 iulie 2009, în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor - Poliţia Sectorului 5 s-au înregistrat mai multe plângeri ale unor cetăţeni din Bucureşti, care reclamau faptul că au fost înşelaţi de reprezentanţii unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, în sensul că li s-a promis cumpărarea unor apartamente din fondurile unei agenţii naţionale, afirmând nereal că erau «subvenţionate» şi de instituţii publice, indicându-se totodată o valoare de 60.000 de euro, restul de plată urmând a fi suportat de instituţiile publice la care făceau referire", informează Poliţia Capitalei.

Astfel, având la bază cele sesizate a fost declanşată o acţiune vizând atât identificarea celor în cauză, cât şi a tuturor persoanelor prejudiciate de către aceştia.

Poliţiştii i-au identificat pe membri grupării infracţionale, respectiv pe Mioara S. (38 de ani)-din judeţul Dâmboviţa, Ionel C. (30 de ani), Smaranda C.(43 de ani) şi Gabriel N. (42 de ani, cunoscut cu antecedente penale), ultimii trei din Bucureşti, faţă de toţi dispunându-se începerea urmării penale pentru înşelăciune.

"Din cercetările efectuate, s-a stabilit că membrii grupării aveau elaborat un mod de operare foarte ingenios, pentru fiecare existând un rol bine stabilit. Astfel, Mioara S. şi Ionel C. racolau, prin intermediul societăţii pe care o administrau, potenţiali clienţi pentru achiziţionarea de apartamente, prezentându-le «oferta» în condiţii foarte avantajoase. Ulterior, aceştia încheiau cu doritorii antecontracte de vânzare-cumpărare, solicitându-le în avans, sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro", explică Poliţia.

Totodată, pentru a întări convingerea clienţilor cu privire la veridicitatea şi seriozitatea ofertei, Smaranda C. şi Gabriel N. participau "întâmplător" la discuţiile purtate cu aceştia, prezentându-se, în fals, ca fiind reprezentanţi ai unor instituţii publice. Mai mult decât atât, cei în cauză le prezentau clienţilor pliante cu apartamente situate în poziţii centrale şi chiar îi conduceau la vizionarea unor astfel de imobile.

În toată această perioadă, au fost identificate şi au depus plângeri un număr de 29 părţi vătămate, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 150.000 de euro.

"Având în vedere datele deţinute, la data de 10 august 2009, au fost solicitate şi obţinute de la Tribunalul Bucureşti un număr de cinci autorizaţii de percheziţie domiciliară pentru imobile situate în Bucureşti. În data de 11 august 2009, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor - Poliţia Sectorului 5, împreună cu lucrătorii Serviciului Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă, au efectuat cele cinci percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost identificate mai multe documente în original şi copie (42 antecontracte de vânzare-cumpărare, diverse documente, etc.) ce atestă activitatea infracţională desfăşurată, precum şi o serie de bunuri achiziţionate din banii obţinuţi fraudulos (echipamente IT şi electronice, un autoturism marca BMW 535)", spune Poliţia Capitalei.

Prejudiciul cauzat a fost recuperat în proporţie de 35 la sută prin indisponibilizarea bunurilor respective, precizează sursa citată.

C. Ionel, C. Smaranda şi N. Gabriel au fost reţinuţi, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile, iar pentru S. Mioara Poliţia va cere arestarea în lipsă, întrucât se sustrage urmăririi penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici