Patru foşti şefi de la Mina Uricani, trimişi în judecată pentru exploziile soldate cu cinci morţi

Patru angajaţi de la Mina Uricani care în perioada exploziilor din februarie 2011, soldate cu moartea a cinci mineri, ocupau funcţii de conducere au fost trimişi în judecată de către procurorii hunedoreni pentru ucidere din culpă şi nerespectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă.

150 afișări
Imaginea articolului Patru foşti şefi de la Mina Uricani, trimişi în judecată pentru exploziile soldate cu cinci morţi

Patru foşti şefi de la Mina Uricani, trimişi în judecată pentru exploziile soldate cu cinci morţi (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax foto)

Procurorii de la Tribunalul Hunedoara au trimis în judecată, la începutul acestei săptămâni, patru angajaţi ai Minei Uricani, persoane care aveau funcţii de conducere la momentul exploziilor din anul 2011.

"Patru persoane au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi nerespectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă (SSM). Acestea nu au luat măsurile necesare pentru a evita acumularea de gaz metan în concentraţii explozive şi nu au prevenit aprinderea concentraţiei de metan", au declarat joi reprezentanţi ai Parchetului Hunedoara.

În urma rechizitoriului întocmit de procurorii hunedoreni, sunt consideraţi vinovaţi de accidentul colectiv de muncă din februarie 2011, soldat cu moartea a cinci mineri, Dragoş Aurelian Ciucă, Claudiu Lucian Butari, Nicuşor Florin Moga şi Florinel Moldovan, aceştia ocupând funcţii de conducere la momentul exploziilor.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Petroşani, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 10 aprilie.

Două explozii au avut loc, în 5 februarie 2011, în Mina Uricani, prima cauzând moartea a cinci persoane, un inginer şi patru electricieni care lucrau la un transformator.

În urma exploziilor, activitatea de extracţie a cărbunelui de la Mina Uricani a fost oprită timp de aproximativ o lună.

În paralel, s-a făcut o anchetă pentru stabilirea cauzelor exploziilor, fiind audiate mai multe persoane şi fiind adunate probe din subteran, de către echipe de salvatori şi specialişti ai INSEMEX, pentru a se realiza expertiza tehnică.

Raportul ITM a arătat că s-au înregistrat 26 de abateri de la normele de protecţia muncii. În ceea ce priveşte vinovăţia, raportul ITM a arătat că aceasta nu a aparţinut victimelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici