Pelerinaj de Sfântul Andrei - VIDEO

Câteva mii de pelerini din întreaga ţară au mers, luni, la mănăstirea care poartă hramul Sfântului Andrei, ridicată în vecinătatea peşterii din comuna constănţeană Ion Corvin.

279 afișări
Imaginea articolului Pelerinaj de Sfântul Andrei - VIDEO

Pelerinaj de Sfântul Andrei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Mulţi dintre pelerini au poposit la mănăstire încă de duminică seară şi au dormit pe jos, în biserică şi în preajma acesteia sau au veghat în peştera mănăstirii.

Luni dimineaţă, începând cu ora 8.00, a fost sfinţită capela amenajată în peştera Sfântului Apostol Andrei, după care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe esplanada amenajată în partea sudică a bisericii mari a mănăstirii.

Cei prezenţi la ceremonii au fost îndemnaţi să aibă răbdare până când vor ajunge să se închine la racla care conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei pentru că ar putea avea de aşteptat mai multe ore din cauza numărului mare de participanţi. De altfel, pentru a ajunge la raclă, credincioşii care stau la coadă au de trecut prin mai multe filtre de jandarmi.

Aproximativ 140 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile "Tomis" Constanţa asigură măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona mănăstirii "Peştera Sfântului Apostol Andrei", precum şi pe traseele de deplasare către această zonă.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, locotenentul Codrin Popoiu, a declarat că jandarmii acţionează pentru fluidizarea traficului auto şi a persoanelor, pentru protecţia participanţilor şi prevenirea busculadelor. El a mai precizat că în această perioadă este interzis comerţul neautorizat în zonă şi introducerea în incinta mănăstirii de băuturi alcoolice, materiale pirotehnice şi obiecte contondente sau care ar putea fi folosite la producerea de acte de violenţă, în interiorul mănăstirii.

Biserica îl prăznuieşte, luni, pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit "Cel dintâi chemat", întrucât a răspuns primul chemarii lui Hristos la apostolat.

Video Stirileprotv.ro

Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde, actualmente, există o mănăstire. Lăcaşul de cult este unic în spaţiul monastic, incluzând primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

Anual, pelerini din întreaga ţară poposesc la această mănăstire pentru a sta preţ de câteva minute în Peştera Sfântului şi pentru a se închina în faţa raclei care conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia. Tot aici se află, în aceste zile, şi părţi din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse de la Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici