Pensii speciale vor fi drastic diminuate, cu o cotă de 90% ca "taxă de solidaritate"

Pensiile speciale vor fi drastic diminuate de la 1 iunie, printr-o valoare mai mică a punctului de pensie, dar şi prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxă de solidaritate", la diferenţa de bani rămasă după deducerea contribuţiei şi impozitului, rezultă din proiectul privind reducerea cheltuielilor.

70 afișări
Imaginea articolului Pensii speciale vor fi drastic diminuate, cu o cotă de 90% ca "taxă de solidaritate"

Pensii speciale vor fi drastic diminuate, cu o cotă de 90% ca "taxă de solidaritate" (Imagine: Mediafax Foto)

"Începând cu data de 1 iunie 2010, cuantumul pensiilor prevăzute de legi cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se modifică după cum urmează: la determinarea părţii din pensie, stabilită potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, se utilizează valoarea punctului de pensie de 622,9 lei (faţă de 732,8 lei în prezent - n.r.), iar după deducerea, din partea de pensie suportată de la bugetul de stat, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a impozitului pe venit se aplică cota de 90%, reprezentând taxă de solidaritate, care se face venit la bugetul de stat", se arată în proiectul promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

În situaţia pensiilor speciale care se suportă integral de la bugetul de stat, la cuantumul acestora, după deducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a impozitului pe venit, se va aplica aceeaşi taxă de solidaritate.

Acest sistem va fi aplicat în cazul pensiilor speciale acordate magistraţilor, personalului auxiliar din instanţele judecătoreşti, personalului diplomatic şi consular, deputaţilor şi senatorilor, funcţionarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil şi membrilor Curţii de Conturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici