Pensionarii cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) solicită Guvernului să aprobe devansarea majorării punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 septembrie, şi nu 1 noiembrie, cum a propus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

17 afișări
Imaginea articolului Pensionarii cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie

Pensionarii cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Pensionarii au trimis această solicitare ministrului Paul Păcuraru, săptămâna trecută, ţinând cont de evoluţia inflaţiei din acest an, de creşterea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază, precum şi a tarifelor la servicii, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele FNSPR, Marin Iancu.

Pensionarii susţin că pentru a fi menţinută puterea lor de cumpărare ar fi trebuit să se acorde indexări cel puţin la nivelul indicelui inflaţiei, calculate pentru principalele produse alimentare şi servicii sau să se fi majorat valoarea punctului de pensie cu mai multe luni în urmă.

În plus, din analiza făcută de FNSPR a rezultat că salariul mediu brut pe economie de 1.550 de lei, în baza căruia s-a stabilit actualul cuantum al punctului de pensie, a fost subevaluat, acest fapt fiind confirmat de evoluţia salariilor: 1.623 de lei în ianuarie, 1.543 de lei în februarie, 1.623 de lei în martie, 1.751 de lei în aprilie şi 1.704 lei în mai.

"Aceste date permit să se estimeze o medie anuală a salariului brut de aproximativ 1.800 de lei. Consecinţa acestei subevaluări a salariului mediu brut luat în calcul a fost un cuantum al punctului de pensie de 581,3 lei, mai mic decât cel care ar fi rezultat dacă în calcul s-ar fi luat un salariu stabilit în mod realist. De exemplu, în situaţia în care se lua ca bază de calcul un salariu mediu brut de 1.800 de lei, valoarea punctului de pensie ar fi fost 675 de lei", a explicat Marin Iancu.

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că pensiile vor fi majorate în avans, la 1 noiembrie, cu 20%, astfel încât valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici