Percheziţii în cazul naţionaliştilor ce au anunţat recompensă pentru femeile rome ce se sterilizează

Percheziţii au loc, luni dimineaţă, la Timişoara, la membrii unei grupări naţionaliste care au anunţat pe un blog că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

1789 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în cazul naţionaliştilor ce au anunţat recompensă pentru femeile rome ce se sterilizează

Percheziţii în cazul naţionaliştilor ce au anunţat recompensă pentru femeile rome ce se sterilizează

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene, Mădălina Mezdrea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la această oră au loc percheziţii "la una sau mai multe locaţii" din Timişoara, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Timişoara, fiind vizată o grupare naţionalistă care a postat pe un blog un anunţ privind oferirea unei o recompense de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

Potrivit sursei citate, suspectul sau suspecţii vor fi duşi la audieri la Parchetul Tribunalului Timiş.

Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, vizaţi de acţiunea de luni a Parchetului, sunt, după cum se descriau pe blog, o "grupare radical-politică a tineretului". Printre obiectivele lor se numără "unificarea României dupa modelul german", "rezolvarea urgentă a problemei ţigăneşti", "conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic moştenit de la strămoşii noştri", "desfiinţarea cultului vinovăţiei legat de aşa-numitul «holocaust» care ar fi avut loc în Transnistria" şi "eliminarea capitalismului (a pieţei libere în general) şi înlocuirea acestuia prin naţionalsocialism (comunitatea poporului)".

Gruparea Naţionaliştii Autonomi Timişoara ar număra aproximativ 30 de membri, scria pe blogul acestora, care a fost desfiinţat imediat ce în atenţia opiniei publice a ajuns anunţul postat acolo privind oferirea unei recompense de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

Săptămâna trecută, Romani Criss şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) au anunţat că vor sesiza Parchetul Tribunalului Timiş în cazul unui anunţ postat pe blogul Naţionaliştilor Autonomi din Timişoara, în care aceştia arată că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013.

Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani Criss, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" "condamnă cu vehemenţă manifestările unei grupări extremiste din Timişoara", apărute recent pe blogul http://natm88.blogspot.com/, se preciza într-un comunicat de presă remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

"Oferim o recompensă de 300 de lei fiecărei femei ţigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operaţii de sterilizare în anul 2013. Dacă nu-şi pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povară a societăţii româneşti, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operaţia de sterilizare voluntară efectuată în anul 2013. Oferta este cât se poate de serioasă, iar cele interesate sunt aşteptate să ia legătura prin e-mail cu Naţionaliştii Autonomi", se arată în anunţul postat pe blog, citat în comunicatul de presă al ONG-urilor, între timp blogul fiind desfiinţat.

Pe acelaşi blog, cu acces restricţionat, "deschis doar cititorilor invitaţi", gruparea ar mai fi postat şi obiective precum "rezolvarea urgentă a problemei ţigăneşti; conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic moştenit de la strămoşii noştri, ca parte integrantă a identităţii noastre; desfiinţarea cultului vinovăţiei legat de aşa-numitul «holocaust» care ar fi avut loc în Transnistria, oprirea predării despre «holocaust» în şcolile publice până la clarificarea obiectivă a acelei perioade ; opoziţie totală faţă de multiculturalism şi metisaj", care "intră sub incidenţa Codului Penal şi a OUG nr. 31/2002", potrivit ONG-urilor.

"Condamnăm recrudescenţa fenomenului extremist, fenomen incompatibil cu valorile fundamentale pe care le constituie o societate democratică. Sterilizarea femeilor aparţinând unui grup etnic, indiferent de modul în care se promovează acest demers, constituie un atentat grav atât la adresa membrilor grupului în cauză, precum şi la adresa societăţii în ansamblul său", se mai menţiona în comunicatul citat.

ONG-urile au precizat că judecătorii Curţii Europeane a Drepturilor Omului au condamnat Slovacia, în 2011 şi 2012, pentru sterilizarea unor femei rome, apreciindu-se că s-au încălcat articolele 3 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

Totodată, reprezentanţii CNCD spuneau că analizează situaţia legată de oferirea unei recompense femeilor rome care se sterilizează şi încearcă să îi identifice pe autorii postării materialului pe blog, aceştia riscând o amendă de până la 8.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici