Percheziţii în cinci judeţe la membrii unei grupări care fura bani de pe carduri din SUA

Poliţiştii şi procurorii efectuează, joi dimineaţă, 15 percheziţii în judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi, Cluj şi Dolj, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în furturi de pe cardurile unor cetăţeni americani, prejudiciul fiind estimat la peste 100.000 de euro, anunţă IGPR.

771 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în cinci judeţe la membrii unei grupări care fura bani de pe carduri din SUA

Percheziţii în cinci judeţe la membrii unei grupări care fura bani de pe carduri din SUA

Toate persoanele găsite la locuinţele percheziţionate urmează să fie conduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Craiova, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătoare, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Din anchetă a rezultat că, în perioada martie 2011- august 2012, membri grupului infracţional organizat au desfăşurat activităţi infracţionale din domeniul criminalităţii informatice, potrivit sursei citate.

Astfel, prin activităţi de tip phishing, vishing şi spam, pe servere închiriate şi cu ajutorul unor aplicaţii informatice, suspecţii au obţinut zeci de mii de numere de carduri aparţinând unor cetăţeni americani, sub pretextul blocării conturilor despre care părţile vătămate fuseseră anunţate anterior că au fost compromise, conform sursei citate.

Ulterior obţinerii datelor, suspecţii ridicau în mod ilegal sumele de bani aferente cardurilor bancare, cauzând un prejudiciu estimat la peste 100.000 de euro.

Pe parcursul desfăşurării cercetărilor, poliţiştii români au cooperat cu lucrători ai Secret Service din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti.

Faţă de membrii grupului infracţional organizat se efectuează cercetări pentru aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat, acces, fără drept, la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, fapta de a produce, vinde, de a importa sau de a pune la dispoziţie a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, falsificarea unui instrument de plată electronică şi punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.

Percheziţiile de joi sunt efectuate de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Constanţa, BCCO Galaţi, BCCO Cluj, IPJ Dolj şi Serviciul de Operaţiuni Speciale (SOS) Craiova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici