Percheziţii la Administraţia Cimitirelor şi ALPAB, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani

Poliţiştii fac percheziţii, joi, în Bucureşti şi patru judeţe, la Administraţia Cimitirelor, la Administaţia Lacuri, Parcuri şi Agrement şi la locuinţele mai multor persoane suspectate de evaziune şi spălare de bani, prejudiciul produs fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.

1125 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Administraţia Cimitirelor şi ALPAB, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani

Percheziţii la Administraţia Cimitirelor şi ALPAB, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani

Peste 120 de poliţişti au descins la 43 de adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Buzău şi Mehedinţi, fiind vizate mai multe persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Percheziţiile sunt efectuate în cadrul unui dosar instrumentat de Parchetul Tribunalului Bucureşti în care 14 persoane sunt urmărite penal. La finalul percheziţiilor, mai multe persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiate la Poliţia Capitalei.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii fac percheziţii şi la Administraţia Cimitirelor şi Adminstraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), din cadrul Primăriei Capitalei, de unde sunt ridicate documente legate de contracte de igienizare şi îngrijire a cimitirelor încheiate de cele două instituţii cu mai multe firme.

Anchetatorii au probe că, în perioada 2009 - 2014, societăţi comerciale care aveau contracte cu instituţii publice controlate de un număr restrâns de persoane au creat circuite economice şi financiare fictive, prin înregistrarea contabilă şi declararea fiscală de achiziţii fictive, pentru a nu plăti obligaţiile fiscale.

"Mai mult, reprezentanţii acestor societăţi au încercat să ascundă provenienţa ilicită a sumelor de bani rezultate din activitatea evazionistă prin transferuri bancare repetate în conturile unor firme controlate de aceleaşi persoane, în final, aceste sume fiind retrase integral în numerar", a precizat Poliţia Capitalei.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat de anchetatori la aproximativ şapte milioane de lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 18 milioane de lei.

Acţiunea a fost făcută cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Bucureşti.

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Popa, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu - fostul director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală - directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici şi Romeo Albu.

Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, după ce, în 5 septembrie, ar fi primit de la Bogdan Popa, în baza unei înţelegeri prealabile, 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de Popa pentru primarul Capitalei, de la patru persoane care ulterior l-au denunţat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici