Percheziţii la persoane care ar fi lansat atacuri informatice asupra mai multor instituţii publice

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut joi dimineaţa opt percheziţii la persoane bănuite că au constituit un grup infracţional organizat care ar fi atacat informatic în perioada noiembrie 2022-iunie 2023 mai multe instituţii publice din ţară.

203 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la persoane care ar fi lansat atacuri informatice asupra mai multor instituţii publice

Percheziţii la persoane care ar fi lansat atacuri informatice asupra mai multor instituţii publice

Potrivit IGPR, poliţiştii şi procurorii au făcut 6 percheziţii domiciliare şi au pus în executare 8 mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Din cercetări a reieşit că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, persoanele bănuite ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip „defacement” asupra sistemelor informatice aparţinând mai multor instituţii publice din ţară, fapte circumscrise fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de „hacktivism”.

Activitatea desfăşurată de bănuiţi ar fi căpătat notorietate în mediul online sub numele de „Operation Romania”.

Conform poliţiştilor, hacktivismul este o formă de activism care implică utilizarea abilităţilor şi cunoştinţelor în domeniul tehnologic, în special în hacking şi securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.

Una dintre caracteristicile distincte ale hacktivismului este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obţine acces neautorizat la sisteme informatice. Acest acces poate fi obţinut fie prin exploatarea vulnerabilităţilor de securitate, fie prin exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi, fie prin alte metode de infectare.

„Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective. Hacktiviştii colaborează adesea în grupuri sau în comunităţi online, împărtăşind cunoştinţe, instrumente şi idei pentru a amplifica impactul acţiunilor lor. Utilizarea internetului şi a platformelor de comunicare online facilitează colaborarea la nivel global şi permite hacktiviştilor să acţioneze fără a fi restricţionaţi de graniţe geografice”, arată IGPR.

La percheziţii au participat poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, ai serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Buzău, Vaslui şi Bistriţa-Năsăud, precum şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici