Percheziţii la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul, 10 milioane de euro. Procurori: 43 de persoane, urmărite penal

Peste 100 de percheziţii domiciliare au fost făcute de poliţişti, joi dimineaţă, în Capitală şi 11 judeţe, la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul construcţiilor, prin folosirea de achiziţii fictive şi firme fantomă, prejudiciul în dosar fiind estimat la 10 milioane de euro.

1494 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul, 10 milioane de euro. Procurori: 43 de persoane, urmărite penal

Percheziţii la suspecţi de evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul, 10 milioane de euro (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

UPDATE - Procurori: 43 de persoane, urmărite penal în dosarul de evaziune în care s-au făcut percheziţii

Un număr de 43 de persoane sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care au fost făcute, joi, percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Bacău, Braşov, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mureş, Olt, Satu Mare, Teleorman şi Vâlcea.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar", mai precizează Parchetul Capitalei, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În urma celor 105 percheziţii făcute de joi la domiciliile unor suspecţi şi sediile unor firme din domeniul construcţiilor, ar urma să fie duse la audieri 65 de persoane.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 35 de milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, iar suma totală spălată prin circuitul evazionist este de circa 85 de milioane de lei.

La acţiune au participat 353 de poliţişti de la structurile de investigare a fraudelor, investigaţii criminale şi acţiuni speciale din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei Capitalei şi al inspectoratelor de poliţie ale judeţelor unde au avut loc descinderile.

Acţiunea de joi, care are suportul de specialitate al SRI, se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor al Poliţiei Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici