Pericol de poluare transfrontalieră: Nori de steril s-ar putea ridica din zona Maramureş

Vântul puternic ridică praf de pe haldele de steril şi de pe malurile iazurilor de decantare din Maramureş, şeful Gărzii de Mediu spunând că este posibil ca, în special în cazul celor din apropierea frontierelor, să se formeze nori de steril care să producă poluare transfrontalieră.

405 afișări
Imaginea articolului Pericol de poluare transfrontalieră: Nori de steril s-ar putea ridica din zona Maramureş

Pericol de poluare transfrontalieră: Nori de steril s-ar putea ridica din zona Maramureş (Imagine: Csibi Marti/Arhiva Mediafax Foto)

"În prezent nu putem spune că avem o problemă. Într-adevăr, vântul care suflă puternic ridică praful de pe fostele halde de steril şi de pe malurile iazurilor de decantare, care nu sunt ude. Trebuie să le controlăm în special pe cele din apropierea frontierei, pentru ca nu cumva să avem probleme cu poluarea transfrontalieră. În rest, nu prea avem ce să facem. Bani de investiţii pentru instalaţii care să ude încontinuu pământul nu există, iar respectivele halde aparţin Ministerului Economiei", a declarat Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

Ionescu a precizat că respectivele halde aparţin fostei societăţi "Aurul", firmă de stat acum în lichidare.

"Pe cine să amendezi?", s-a întrebat Ionescu.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a ţinut din nou să precizeze că situaţia nu este în prezent gravă, dar că ea se poate agrava fără o intervenţie corectă.

"Trebuie, în esenţă, să udăm haldele respective, astfel încât vântul să nu mai poată ridica praf", a mai spus Ionescu.

Sterilul provenind de la minele de aur poate conţine şi metale grele, însă, potrivit oficialului, în cantităţi "neînsemnate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici