Pericol de producere a unor avalanşe în Masivul Parâng

Salvamontiştii hunedoreni avertizează asupra pericolului producerii de avalanşe în Masivul Parâng, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile şi care nu s-a stabilizat peste stratul deja existent.

20 afișări
Imaginea articolului Pericol de producere a unor avalanşe în Masivul Parâng

Pericol de producere a unor avalanşe în Masivul Parâng (Imagine: Mediafax Foto)

"Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile din Parâng, care sunt sub cota 1.800, sunt în siguranţă. Aici, trei pârtii din cele şapte sunt deschise. După testele efectuate de salvamontişti, s-a constatat că există pericol de avalanşe la peste 2.000 de metri, pentru că nu există o coeziune între stratul vechi şi cel nou de zăpadă. Stratul vechi s-a topit şi a îngheţat şi peste el s-a aşezat un strat de 30 de centimetri de zăpadă, care poate aluneca", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă, care a îngheţat, şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură.

"Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiuni, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă", a afirmat Dumitru Bârlida.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.

Informaţii despre starea traseelor pot fi obţinute de la echipele Salvamont care se află la cabanele sau refugiile Salvamont din zonele montane, a spus Bârlida.

Salvamontiştii instalează, marţi, plăcuţe de avertizare a turiştilor asupra pericolului de avalanşe.

În pensiunile şi hotelurile din zona Parâng erau, marţi dimineaţă, peste 350 de turişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici