Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Bacău şi Botoşani

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie comuna Oituz, judeţul Bacău, şi în exploataţia unui localnic din Pomârla, judeţul Botoşani. Inspectorii veterinari desfăşoară anchete epidemiologice şi au fost luate măsuri de dezinfecţie a zonelor afectate.

546 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Bacău şi Botoşani

Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Bacău şi Botoşani

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ministerul Agriculturii, a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui localnic din comuna Oituz, judeţul Bacău.

Diagnosticul a fost stabilit de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală.

„În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un cetăţean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în judeţul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor judeţene competente”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul Agriculturii arată, de asemenea, că a ost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) şi la două suine dintro exploataţie din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani.

„Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare”, potrivit sursei citate.

În ambele cazuri au fost adoptate măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, astfel stabilindu-se o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.

Anchete epidemiologice sunt în desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici