Peste 100 de copii instituţionalizaţi, victime ale abuzurilor în 2015

Peste 100 de copii instituţionalizaţi din cei 20.291 aflaţi în centrele de plasament din România au fost victime ale abuzurilor, neglijării sau exploatării în anul 2015, potrivit datelor furnizate agenţiei MEDIAFAX de Ministerul Muncii.

1779 afişări
Imaginea articolului Peste 100 de copii instituţionalizaţi, victime ale abuzurilor în 2015

Peste 100 de copii instituţionalizaţi, victime ale abuzurilor în 2015 (Imagine: Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)

"Potrivit informaţiilor primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în anul 2015 au fost confirmate 101 situaţii de abuz, neglijare sau exploatare în serviciile de tip rezidenţial, pe baza datelor centralizate de la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe/sectoare ale municipiului Bucureşti", transmite Ministerul Muncii într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.

La 31 martie 2016, în România existau 1.477 de servicii de tip rezidenţial destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie, unităţi care în anul 2015 găzduiau 20.291 copii, precizează instituţia. Dintre aceştia. doar 32 au fost adopaţi.

Una dintre probeleme cu care se confruntă instituţiile care au în grijă minori este slaba pregătirea a angajaţilor.

"În majoritatea cazurilor supuse controlului, care au vizat şi acest aspect, reprezentanţii ANPDCA au constatat că prevederile în acest sens nu sunt respectate, motivaţia principală fiind lipsa resurselor bugetare. Conform legislaţiei din prezent, fiecare angajat al serviciilor rezidenţiale trebuie să beneficieze anual de cursuri de formare de specialitate,asigurate prin bugetul angajatorului. Practic, sub-ocuparea şi slaba pregătire profesională a unor categorii de personal sunt principalele probleme cu care se confruntă serviciile de tip rezidenţial", explică Ministerul Muncii.

Ministerul citează un studiu realizat de Banca Mondială şi UNICEF la solicitarea ANPDCA în care se arată că "directorii generali sau adjuncţi ai DGASPC menţionează multiple probleme legate de resursele umane din sistemul de protecţie a copilului: un număr important de posturi vacante dată fiind imposibilitatea de a face angajări după 2009, de unde personal insuficient - categoria de personal care lucrează direct cu copiii (educatori, infirmiere, asistenţi medicali) este cea mai afectată; practici nepotiste de angajare; lipsa indicatorilor de performanţă care face imposibilă evaluarea performanţelor profesionale ale angajaţilor; absenţa unor pârghii de motivare şi de sancţionare a personalului; calitatea personalului care a scăzut mult în ultimii ani şi din cauza investiţiilor reduse în formarea continuă a personalului specializat, precum şi faptul că nu se măsoară valoarea adăugată a acestui tip de formare".

De la începutul acestui an, au fost efectuate controale la 60 de servicii de tip rezidenţial iar în prezent, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), instituţie subordonată Ministerului Muncii cu atribuţii în acest sens, are în derulare trei misiuni de control. În ceea ce priveşte o posibilă încălcare a legii, au fost sesizate Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dragoş Pîslaru, a declarat, duminică, 17 iunie, într-o emisiune televizată, că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există "anchete în desfăşurare" pentru elucidarea acestor suspiciuni. Ministrul a precizat că anterior investigaţilor a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii

"Din păcate, am încă nişte cazuri în zona de sud-est a ţării unde există suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie legate de instituţile care găzduiesc copiii în numele statului. E vorba de instuţii ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituţii de protecţii. Sunt mai multe instituţii, cel puţin 4-5 instituţii unde se fac anchete", a declarat ministrul Muncii la Digi 24.

Ptrecizările au venit după ce la începutul luni, şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale ,,Sfânta Maria”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar ce vizează comiterea unor infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Potrivit gandul.info, în ţara noastră, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţi arată că doar în primele şase luni ale anului trecut, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat. Din total, 6.248 de copii au fost victimele abuzurilor în cadrul familiei. Restul au fost abuzaţi de asistenţii maternali, în instituţiile de plasament sau în instituţiile de învăţământ.

La finalul lui 2015, numărul total al copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială era de 57.279, dintre care 20.291 în servicii de tip rezidenţial iar ceilalti (36.988) în servicii de tip familial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici