Peste 100 de ONG-uri se opun revizuirii directivelor Natura 2000 şi cheamă cetăţenii la consultări

Peste 100 de ONG-uri din Europa se opun revizuirii directivelor Natura 2000, luată în considerare de Comisia Europeană, şi îndeamnă cetăţenii să participe la consultările pe această temă semnând o petiţie pentru păstrarea acestor acte normative de protecţie a naturii.

122 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de ONG-uri se opun revizuirii directivelor Natura 2000 şi cheamă cetăţenii la consultări

Peste 100 de ONG-uri se opun revizuirii directivelor Natura 2000 şi cheamă cetăţenii la consultări (Imagine: HEPTA)

Comisia Europeană ia în considerare revizuirea Directivei Păsări şi Directivei Habitate, aplicate în toate statele membre, astfel că peste 100 de ONG-uri de mediu din toată Europa, între care WWF şi Societatea Ornitologică Română (SOR), au lansat o campanie comună de salvare a celor două acte normative din domeniul conservării naturii.

"Comisia Europeană a decis să realizeze o evaluare în detaliu a ambelor Directive Natura 2000 pentru a determina dacă sunt eficace în protejarea naturii. Acest proces se derulează însă într-un context ostil conservării naturii, aşa cum au demonstrat-o deja retorica pro-corporatistă şi acţiunile de slăbire sau eliminare a unor legi europene cu implicaţii în protejarea şi calitatea mediului pe care le-a iniţiat Comisia Juncker de la învestire şi până acum", se arată într-un comunicat semnat de WWF România şi SOR.

Petiţia online "Alertă pentru natură" (www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/), lansată marţi de ONG-uri, invită cetăţenii din cele 28 de state UE să participe la consultarea publică organizată de Comisie pe această temă şi să salveze astfel cele două directive Natura 2000 care protejează cele mai valoroase zone naturale din Europa.

Potrivit ONG-urilor, graţie celor două directive, Europa are acum cea mai mare reţea de arii naturale protejate, Natura 2000, care acoperă 20 la sută din teritoriul UE şi 4 la sută din siturile marine.

În România, există 531 de situri Natura 2000 acoperind circa 23 la sută din suprafaţa ţării. Cele două directive oferă pârghii importante de protecţie legală pentru siturile Natura 2000 din ţară, precum Podişul Hârtibaciului din Transilvania, Munţii Ţarcu, Buila-Vânturariţa, Grădiştea Muncelului-Cioclovina, Apuseni sau Delta Dunării.

Petiţia este organizată şi promovată de unele dintre cele mai importante ONG-uri de mediu de la nivel european: BirdLife (din care face parte şi Societatea Ornitologică Română), European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe şi WWF.

Aceasta poate fi semnată până la finalizarea consultării publice organizate de Comisie - 24 iulie 2015 - şi este singura oportunitate prin care societatea civilă îşi poate spune părerea în acest proces de evaluare tehnică a directivelor.

Directivele Natura 2000 - Directiva Păsări şi Directiva Habitate - sunt în vigoare din anul 1979, respectiv 1992.

ONG-urile mai arată că România ocupă primul loc în Europa din punct de vedere al biodiversităţii şi deţine ultimele ecosisteme 100 la sută naturale de pe continent, astfel că, în cazul în care directivele Natura 2000 sunt deschise spre revizuire, România va avea probabil cel mai mult de pierdut din punct de vedere al diversităţii naturale şi al zonelor sălbatice (precum pădurile virgine, defilee, râuri sau pajişti naturale).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici