Peste 100 de persoane şi 40 de profesori, angrenaţi în fraudarea bacalaureatului

Profesorul maramureşean Virginica Meda Leordean şi eleva Ileana Mirela Botici au angrenat în activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat peste o sută de elevi şi peste 40 de profesori din mai multe şcoli din judeţul Maramureş, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

71 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de persoane şi 40 de profesori, angrenaţi în fraudarea bacalaureatului

Directorul de studii al Liceului particular "George Pop de Băseşti", Meda Leordean, împreună cu soţul (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că Virginica Meda Leordean, director al şcolii private "Gheorghe Pop de Băseşti" din Ulmeni judeţul Maramureş, eset acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, iar Ileana Mirela Botici, elevă în vârstă de 36 ani la şcoala privată menţionată, de cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii iunie 2008, inculpata Leordean, cu complicitatea lui Botici, a pretins de la unii absolvenţi ai şcolii private pe care o conduce în calitate de director câte 1.000 de lei, promiţându-le că va interveni pe lângă membrii Comisiei de Bacalaureat şi pe lângă profesorii supraveghetori pentru a le asigura reuşita la examen. Suma astfel primită de la elevi a fost de 106.000 de lei (echivalentul a aproape 30.000 de euro).

"Pentru a pune în practică cele promise, inculpata Leordean Virginica Meda, sprijinită de coinculpata Botici Ileana Mirela, a angrenat în activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat un număr de peste 100 elevi şi peste 40 de profesori (persoane încadrate la mai multe şcoli din judeţul Maramureş). Leordean Virginica Meda a determinat aceste cadre didactice ca în zilele de 27 iunie 2008, 1,2 şi 3 iulie 2008 să rezolve subiectele de examen în biroul său din incinta Grupului Şcolar de Industrie Mică şi Servicii Sighetu-Marmaţiei, imediat după extragerea subiectelor pentru proba scrisă. După redactarea rezolvărilor, inculpata Leordean Virginica Meda, având complicitatea profesorilor supraveghetori, le-a împărţit elevilor în sălile de examen", explică DNA.

Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data 9 iulie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor pe o perioadă de 24 de ore. La data de 10 iulie 2008, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei Leordean Virginica Meda pe o perioadă de 29 de zile.

În investigaţiile acestui caz procurorii DNA au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Maramureş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici