Peste 2.500 de elevi evaluaţi ca utilizatori experimentaţi la limba maternă, în prima zi a probei

Peste 2.500 de elevi, adică 73,84% din cei 3.462 de candidaţi evaluaţi miercuri, în prima zi a probei de competenţe de comunicare orală în limba maternă au primit calificativ de utilizator experimentat, 23,11% au obţinut certificat de utilizator avansat, iar 3,84% s-au încadrat la utilizator mediu.

15 afișări
Imaginea articolului Peste 2.500 de elevi evaluaţi ca utilizatori experimentaţi la limba maternă, în prima zi a probei

Peste 2.500 de elevi evaluaţi ca utilizatori experimentaţi la limba maternă, în prima zi a probei (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Miercuri a fost prima zi de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, probă care va continua joi şi vineri.

Potrivit raportului preliminar întocmit de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) pe baza unor date parţiale, la această probă au fost evaluaţi 3.462 elevi, din tot atâţia prezenţi, din 18 judeţe, arată Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.

În prima zi a probei, 2.529 elevi (73,84%) au primit certificat de evaluator experimentat, 800 (23,11%) au obţinut certificat de utilizator avansat, iar 133 (3,84%) cel de utilizator mediu.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă s-au înscris 9.228 de elevi, din care 34 la limba croată, 8.276 la limba maghiară, 758 la germană, 29 la sârbă, 74 la slovacă, 11 la limba turcă şi 46 la ucraineană.

Examenul de bacalaureat 2010 a început luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, proba fiind susţinută în trei zile. Pentru susţinerea acestei probe, care s-a încheiat miercuri, s-au înscris 204.708 elevi.

"Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate si transmise de CNEE", precizează Ministerul Educaţiei.

Alte evaluări din cadrul examenului de bacalaureat sunt cea de competenţe digitale, ce va fi susţinută în perioada 19-29 aprilie, şi cea de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, programată între 31 mai şi 4 iunie.

Prima probă scrisă la examenul de bacalaureat va fi la Limba română, în 28 iunie, urmată de Limba maternă, în 29 iunie, proba obligatorie a profilului, în 30 iunie şi proba la alegere, 2 iulie. În 4 iulie vor fi afişate rezultatele, în 6-7 iulie vor fi evaluate contestaţiile, iar în 8 iulie vor fi comunicate rezultatele finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici