Peste 200 de militari din Italia, Spania şi SUA au executat un asalt aeropurtat în Poligonul Smârdan - FOTO

Peste 200 de militari din Italia, Spania şi SUA au executat, miercuri, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi un asalt aeropurtat în cadrul exerciţiului multinaţional "Swift Response 15", ministrul Apărării, Mircea Duşa, afirmând că vor fi continuate astfel de exerciţii cu partenerii din NATO.

919 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de militari din Italia, Spania şi SUA au executat un asalt aeropurtat în Poligonul Smârdan - FOTO

Peste 200 de militari din Italia, Spania şi SUA au executat un asalt aeropurtat în Poligonul Smârdan (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Un număr de 42 de militari din Italia, 79 din Spania şi 109 din Forţele Terestre ale SUA au executat în Poligonul Smârdan un asalt aeropurtat, paraşutându-se din şase avioane 530, în cadrul Exerciţiului "Swift Response 15", transmite corespondentul MEDIAFAX.

La sol, conform pregătirii exerciţiului tactic, paraşutiştii au interacţionat cu peste 60 de militari ai Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Aproape simultan cu asaltul aeropurtat din Poligonul Smârdan, militari ai trupelor NATO s-au paraşutat şi în poligoanele Hohenfels din Germania şi Novo Selo din Bulgaria, unde se vor desfăşura antrenamente ulterioare.

Potrivit declaraţiilor comandantului grupării operative întrunite, care este şi comandantul Corpului XVIII Aeropurtat al NATO, generalul-locotenent Stephen J. Townsend, conform raportului preliminar, în timpul exerciţiului de la Smârdan nu s-au înregistrat incidente.

Generalul american a precizat că, în poligonul din Bulgaria, un militar a fost rănit uşor, însă starea acestuia de sănătate este bună.

Pe de altă parte, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat, a spus că exerciţiul militar desfăşurat în Poligonul Smârdan a prezentat "foarte clar interoperabilitatea" dintre forţele terestre române şi forţele terestre din SUA, Italia şi Spania.

"Pentru noi ca ostaşi activitatea aceasta este foarte importantă pentru că noi demonstrăm că suntem pregătiţi, cunoaştem foarte bine procedurile NATO şi le aplicăm în câmpul tactic. Acesta este locul unde se vede foarte clar interoperabilitatea, pe lângă faptul că noi participăm la foarte multe exerciţii şi în comandamente, dar anul acesta, mai mult ca oricând, şi domnul ministru a prezentat lucrul acesta, am primit buget mai mare şi am desfăşurat mult mai multe exerciţii şi încă mai avem până la sfârşitul anului exerciţii planificate", a afirmat Scarlat.

La exerciţiul din Poligonul Smârdan a asistat şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, care a spus că vor fi continuate astfel de exerciţii cu partenerii din NATO.

"Continuăm organizarea excerciţiilor de instruire şi de pregătire în comun cu partenerii noştri din NATO. Este foarte bine că putem să organizăm aceste exerciţii; ele contribuie la pregătirea şi instruirea militarilor noştri împreună cu militarii din ţările NATO. Acest lucru este posibil pentru că avem un buget mai mare şi, în acest an, chiar la ultima rectificare bugetară am primit bani în plus, fiind una pozitivă pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale. O parte din aceşti bani este destinată organizării exerciţiilor de pregătire şi instruire a militarilor noştri”, a declarat Mircea Duşa.

Ministrul a mai spus că un exerciţiu militar mare va fi organizat în luna septembrie şi va viza apărarea Dobrogei, la acesta urmând să participe militari din toate categoriile de forţe - terestre, navale, aeriene.

"Noi avem mai multe poligoane certificate NATO, poligonul de la Cincu, de la Smârdan, de la Babadag şi în toate aceste poligoane s-au organizat în acest an exreciţii de instruire. În momentul de faţă, la Câmpia Turzii se află o escadrilă de avioane F15 a SUA care se pregătesc în comun cu militarii noştri de la forţele aeriene. În Poligonul Cincu se află militarii de la Garda Naţională din Alabama, militari genişti care pregătesc acolo nişte fortificaţii şi realizarea unui drum în poligon pe care-l vom inaugura la începutul săptămânii viitoare", a mai afirmat ministrul Duşa.

Exerciţiul "Swift Response 15", condus de Forţele Terestre ale SUA, este cel mai mare exerciţiu NATO aeropurtat desfăşurat în Europa de la încheierea Războiului Rece, potrivit MApN. Exerciţiul se desfăşoară în perioada 17 august-13 septembrie în patru ţări europene - Bulgaria, Germania, Italia şi România. La acest exerciţiu participă peste 4.800 de militari din 11 ţări: Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici