Peste 200 de salariaţi ai unei firme de pe platforma Dacia, în grevă generală

Aproximativ 230 de salariaţi ai Societăţii de producere a Cablajelor Léoni, firmă aflată pe platforma SC Dacia Automobile SA, au intrat, luni dimineaţă, începând cu ora 7.00, în grevă generală pe termen nelimitat.

25 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de salariaţi ai unei firme de pe platforma Dacia, în grevă generală

Peste 200 de salariaţi ai unei firme de pe platforma Dacia, în grevă generală (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit viceliderului sindical al Sindicatului Dacia Automobile, Ion Iordache, principala revendicare a angajaţilor este o creştere salarială cu 340 de lei brut, în două tranşe, 200 de lei brut începând cu 1 ianuarie şi 140 de lei brut începând cu 1 iunie.

"Ultima ofertă a patronatului a fost de 210 de lei brut, în două etape, adică 170 de lei brut cu 1 aprilie şi 40 de lei brut începând cu 1 octombrie, ofertă cu care salariatele, pentru că aici la firma de cablaje 95 la sută dintre angajaţi sunt femei, nu au fost de acord. Şi tot 95 la sută dintre angajaţii societăţii Léoni din Mioveni sunt membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia. Firma s-a externalizat din uzină în perioada 2000-2001, la fel ca şi alte societăţi de fabricaţie a punţilor, a ţevilor de eşapament şi a altor piese şi accesorii, dar angajaţii sunt membri de sindicat ai noştri", a declarat Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Dacia Automobile.

Iordache a mai precizat că Societatea de fabricare a cablajelor Léoni din Mioveni are 270 de salariaţi în total, iar salariul mediu brut de încadrare, fără sporuri, al unui angajat al acestei firme este de 864 de lei.

Liderul sindical a mai spus că greva este legală, 95 la sută dintre angajaţii respectivei firme fiind membri de sindicat ai Sindicatului Dacia Automobile, iar greviştii au respectat toate etapele de negociere şi de mediere impuse de lege până când s-au decis să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

În 24 martie, angajaţii de la Dacia Automobile Piteşti au intrat în grevă generală, care a ţinut aproximativ trei săptămâni şi s-a încheiat după ce patronatul şi sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind creşterile salariale şi au decis să semneze contractul colectiv de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici