Peste 30.000 de persoane, la Hora Bucovinei, ce marchează urcatul oilor la munte

Peste 30.000 de persoane participă, duminică, în localitatea suceveană Bucşoaia, la Hora Bucovinei, manifestare ce marchează urcatul oilor la munte, iniţiată în anul 2008 şi la care, un an mai târziu, a participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, el tunzând mai multe oi.

160 afișări
Imaginea articolului Peste 30.000 de persoane, la Hora Bucovinei, ce marchează urcatul oilor la munte

Peste 30.000 de persoane, la Hora Bucovinei, ce marchează urcatul oilor la munte (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Evenimentul a început cu o paradă a cailor, urmată de o paradă a gospodarilor îmbrăcaţi în costume specifice vetrelor folclorice din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În zonă au fost amenajate stâne din Frasin, Fundu Moldovei, Sadova, Gura Humorului, Vama sau Stulpicani, unde se pot degusta şi cumpăra produse din lapte, însă cele mai mari cozi sunt la balmoşul preparat la faţa locului.

De asemenea, participanţii la Hora Bucovinei vor asista şi la spectacole susţinute de Ansamblul "Ciprian Porumbescu", Ansamblul "Dor Transilvan", dar şi de interpreţi de muzică populară precum Dumitru Fărcaş, Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, precum şi grupuri folclorice din judeţul Suceava.

Manifestarea se va încheia cu un foc de tabără.

Primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, a declarat că Hora Bucovinei este o manifestare importantă pentru judeţul Suceava, care are menirea de a păstra şi promova portul popular şi obiceiurile crescătorilor de animale din zona de munte.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a afirmat că acest eveniment nu se putea organiza fără ajutorul numeroşilor gospodari şi şi-a exprimat încrederea că Hora Bucovinei va dăinui peste veacuri.

Printre participanţi la această manifestare s-au aflat senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, senatorul PNL de Suceava Vasilica Steliana Miron, preşedintele PC Suceava, deputatul Cezar Cioată, dar şi numeroşi primari din comunele din zona de munte a judeţului.

Hora Bucovinei marchează urcatul oilor la munte, iar prima ediţie s-a desfăşurat în anul 2008, la iniţiativa lui Gheorghe Flutur. În 2009, la eveniment a participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu, el tunzând mai multe oi, iar pe dealurile din apropiere fiind scris "Bucovina" cu oi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici