Peste 300 de agricultori au protestat în Capitală - VIDEO

Peste 300 de agricultori au pichetat, marţi, sediile Guvernului şi al Ministerului Agriculturii, cerând demisia Executivului şi ameninţă că pe 20 octombrie vor organiza un miting şi un marş în Capitală cu animale şi utilaje, nemulţumiţi că guvernanţii nu le rezolvă problemele.

16 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de agricultori au protestat în Capitală - VIDEO

Peste 300 de agricultori au protestat în Capitală

Preşedintele Federaţiei "Agrostar", Nicolae Ştefan, a declarat că reprezentanţii Executivului nu au chemat reprezentanţii sindicatului la discuţii nici marţi, chiar dacă agricultorii au depus revendicările lor de o săptămână, iar un secretar de stat din Ministerul Agriculturii a discutat cu protestatarii, dar fără a rezolva vreuna din solicitări.

"Aceasta fiind situaţia, ne vom mobiliza pentru un mare miting pe 20 octombrie în Capitală cu vaci, cai, tractoare, pentru că guvernanţii ne ignoră", a precizat liderul sindical.

Agricultorii cer reducerea cu 50 la sută a preţului la motorină din cel practicat la pompă, trecerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentalor (ANSVSA) la Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), acordarea de garanţii guvernamentale de sută la sută pentru obţinerea de credite pentru realizarea investiţiilor din PNDR, reducerea TVA la cinci procente pe întreaga filieră de produs (produs agricol, procesator, comerciant).

De asemenea, protestatarii mai vor plata la zi a tuturor restanţelor financiare către producătorii agricoli din ajutoarele de stat conform legislaţiei în vigoare, inclusiv acordarea diferenţei de curs valutar pentru plăţile pe suprafaţă, acordarea sprijinului financiar în sectorul legume - fructe aferent anului 2009 către formele asociative.

Video Stirileprotv.ro

Totodată, "Agrostar" cere transferarea, cu titlu gratuit, a păşunilor, fâneţelor, clădirilor, instalaţiilor şi maşinilor agricole din domeniul public sau privat al autorităţilor publice locale sau centrale sau al altor instituţii ale statului către forme associative, precum şi facilităţi pentru realizarea de investiţii pentru construirea de depozite, silozuri zonale pentru sectorul horticol, cereale şi plante tehnice, abatoare şi puncte de verificare a sectorului zootehnic de către asociaţii.

Federatia "Agrostar", înfiinţată în 1990, are în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici