Peste 370 de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 2010 - Mediafax

Peste 370 de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 2010

Peste 370 de cazuri de boală Lyme, febră butonoasă şi tularemie, care se transmit prin înţepătura de căpuşe au fost înregistrate în 2010, la nivel naţional, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministrului Sănătăţii, Oana Grigore.

123 afişări
Imaginea articolului Peste 370  de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 2010

MS: Peste 370 de cazuri de boală Lyme şi febră butonoasă transmise de căpuşe, înregistrate în 2010 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În 2010 au fost înregistrate 242 de cazuri confirmate de boalaLyme, 130 de cazuri de febră butonoasă, un caz de tularemie. Nu afost înregistrat niciun caz de encefalită de căpuşă, a precizatOana Grigore.

Aceasta a adaugat că în România, toate aceste boli suntsupravegheate.

Căpuşa poate fi responsabilă pentru transmiterea mai multorboli, cum sunt maladia Lyme, tularemia, encefalita decăpuşă şi febra butonoasă.

Lyme Borrelioza este o boală infecţioasăprodusă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prinmuşcatură de căpuşă. Nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acesteibacterii.

 

Tularemie este o maladie infecţioasă, febrilă,acută, endemoepidemică cauzată de un bacil şi transmisă derozătoare sălbatice omului direct, ori prin căpuşe.

Febra butonoasă este o boală eruptivă, febrilă,care apare la câteva zile după o înţepătură de căpuşe. La nivelulpielii rămâne o leziune, iar după o perioadă de câteva zile,persoana infectată prezintă febra de 39 - 40 grade şi o erupţiecaracteristică acestei afecţiuni. Deseori apar chiar dureriarticulare şi o stare generală proastă.

Căpusele sunt insecte parazite care populează suprafaţa corpuluianimalelor şi se hrănesc cu sângele acestora. Acestea trăiesc învegetaţia pădurilor şi a parcurilor, perioada maximă de activitatea lor fiind martie - octombrie.

Medicii recomandă oamenilor să evite contactul cu acesteinspecte, avand în vedere bolile grave pe care le pottransmite.

Astfel, persoanele care fac excursii în zone cu multă vegetaţiear trebui să poarte pantaloni lungi, băgaţi în ghete şi să nu steadirect pe iarbă.

Cei care merg în călătorie împreună cu animalele de companie(câine) ar trebui să controleze aceste animale pentru a vedea dacăacestea au fost sau nu infestate. În cazul în care câinele arecăpuşe, acesta trebuie îndepărtate cu mare grijă cu ajutorul uneipensete, niciodată cu mâna, spun medicii.

"Îndepărtaţi căpuşa de pe piele imediat ce o observaţi.Utilizaţi o pensetă cu braţe fine pentru a putea apuca căpuşa câtmai aproape de piele. Trageţi în sus căpuşa cu o mişcare sigură.După îndepărtarea căpuşei curăţaţi pielea cu apă caldă şi săpun.Aruncaţi căpuşa moartă în containerul de gunoi menajer. Nu zdrobiţicorpul căpuşei. Evitaţi ca gura căpuşei să rămână în piele,întrucât pot apărea iritaţii locale şi infecţii secundare. Dacă aţizdrobit corpul căpuşei accidental curăţaţi zona cu apă caldă şisăpun sau alcool", a adăugat purtătorul de cuvânt al MS, OanaGrigore.

Aceasta a precizat că nu trebuie utilizate petrol, ojă,chibrituri aprinse sau alte substanţe chimice pentru îndepărtareacăpuşei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici