Peste 50.000 de teste pentru depistarea hepatitei C, disponibile la "Matei Balş" şi în 70 de laboratoare

Peste 50.000 de teste gratuite pentru depistarea hepatitei C sunt disponibile la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti şi în aproximativ 70 de laboratoare din ţară, în cadrul campaniei "Hepatita C nu doare. Doar ucide", până în prezent fiind deja testaţi peste 7.000 de români.

1318 afișări
Imaginea articolului Peste 50.000 de teste pentru depistarea hepatitei C, disponibile la "Matei Balş" şi în 70 de laboratoare

Peste 50.000 de teste pentru depistarea hepatitei C, disponibile la "Matei Balş" şi în 70 laboratoare (Imagine: Cristi Vatavu/ Mediafax Foto)

Campania a fost lansată, la sfârşitul lunii ianuarie, de Alianţa Pacienţilor Cronici din Romania (APCR) şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş". De atunci şi până în prezent, peste 7.000 de români au beneficiat de testare gratuită pentru depistarea infecţiei cu virusului hepatitei C (VHC), potrivit iniţiatorilor.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului "Matei Balş" sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV. Datele de contact complete ale tuturor celor peste 70 de laboratoare implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net.

"Este foarte important ca oamenii să conştientizeze faptul că hepatita C este o boală gravă, care, netratată, poate duce la ciroză şi cancer hepatic. Aşa cum au menţionat specialiştii, dacă pentru hepatita virală B există vaccin şi incidenţa bolii a scăzut progresiv în ultimii ani, pentru hepatita virală C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii", a declarat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH), Marinela Debu.

Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatitei C (VHC) determină o inflamaţie acută a ficatului, hepatita, care este "silenţioasă" din punct de vedere al simptomelor şi semnelor. De obicei, momentul infectării trece neobservat, el putând fi confundat cu o gripă uşoară.

Hepatita C este o boală transmisibilă, dar cu măsurile corecte de prevenţie, această transmitere poate fi evitată. Toate persoanele infectate cu acest virus au potenţialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Virusul hepatitei C este un virus care supravieţuieşte în sângele uscat, uneori chiar până la trei luni, mai mult decât alte virusuri, ca de exemplu HIV.

Virusul hepatitei C poate fi transmis prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (ceea ce se întâmpla mai ales înainte de anii 1990), folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri, hemodializă, tatuaje, piercing şi utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală - periuţe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe/unghiere, ce pot avea pe suprafaţa lor urme de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Singura modalitate de a depista o infecţie cu virusul hepatitei C este testarea pentru depistarea anticorpilor anti-VHC, subliniază specialiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici