Peste 6.000 de locuri de muncă în Bucureşti, la bursa pentru absolvenţi

Peste 6.000 de posturi au fost puse la dispoziţia absolvenţilor bucureşteni la Bursa locurilor de muncă, unde, potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, cei mai căutaţi au fost inginerii şi personalul calificat din domeniul industrial.

76 afișări
Imaginea articolului Peste 6.000 de locuri de muncă în Bucureşti, la bursa pentru absolvenţi

Peste 6.000 de locuri de muncă în Bucureşti, la bursa pentru absolvenţi (Imagine: Mediafax Foto)

La ediţia a 12-a a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi din Bucureşti, desfăşurată vineri, au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă 6.382 de posturi. Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru absolvenţii de studii medii (2.352) şi muncitorii calificaţi (2.603).

Potrivit Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă (AMOFM), la ediţia a 12-a a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi au participat 232 de agenţi economici, care au pus la dispoziţie persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă 6.382 de posturi.

Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru absolvenţii de studii medii (2.352) şi muncitorii calificaţi (2.603). Pentru absolvenţii de studii medii, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru lucrătorii comerciali, agenţi de securitate, casieri sau asistenţi manager, iar în cazul muncitorilor calificaţi, cei mai solicitaţi au fost sudorii, lăcătuşii, bucătarii, brutarii sau şoferii.

Cei mai căutaţi absolvenţi de studii superioare sunt inginerii, arhitecţii, consilierii, inspectorii sau directorii de vânzări.

Totodată, angajatorii prezenţi la Bursa locurilor de muncă au mai oferit alte 780 de posturi pentru muncitori necalificaţi, fiind căutaţi în special manipulanţi mărfuri, ambalatori manuali, muncitori necalificaţi, îngrijitori clădiri sau paznici.

La Bursa de la Bucureşti a participat şi noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, care a discutat cu angajatorii pentru a vedea ce necesităţi există pe piaţa forţei de muncă.

"Am vrut să vedem dacă sunt solicitări de locuri de muncă, pentru că lipsa aceasta acută de forţă de muncă este un barometru şi pentru noi. Am vrut să ştim ce anume se doreşte şi din partea firmelor, dar şi din partea celor care ar dori să profeseze într-un anumit domeniu. De aceea am şi vorbit aproape cu toţi cei care oferă locuri de muncă, pentru a vedea spre ce se îndreaptă solicitările şi mai ales ce nu se cere", a declarat Mariana Câmpeanu.

Potrivit demnitarului, în urma discuţiilor cu agenţii economici s-a constatat că este o lipsă acută de ingineri şi de personal calificat pe meserii industriale.

"Ofertanţi sunt, dar nu sunt solicitanţi. Deci ori avem o problemă cu pregătirea acestor meserii, ori cei care deja au aceste meserii au plecat şi le practică în alte parte, şi atunci trebuie să vedem ce soluţii vom găsi. Vom încerca în continuare să aducem înapoi forţa de muncă, pentru că a plecat din ţară forţă de muncă calificată şi este de dorit ca ea să se întoarcă tocmai pentru că suntem într-o dezvoltare continuă", a mai spus ministrul.

În acest sens, Mariana Câmpeanu a precizat că intenţionează se se consulte cu Agenţia Naţională de Ocupare şi cu organizaţii nonguvernamentale, în vederea organizării unor noi burse de locuri de muncă, dar şi pentru a analiza posibilitatea de a face oferte individuale celor care lucrează cu acte în regulă în străinătate.

"Este ideea mea, dar nu ştiu dacă voi reuşi. Vom încerca să lansăm o idee, care poate fi continuată pentru că este o necesitate pentru economie şi nu contează cine o aplică", a declarat Mariana Câmpeanu.

În ceea ce priveşte posibilitatea aducerii de forţă de muncă străină, ministrul Muncii consideră că acest lucru nu ar trebui să fie preocuparea Guvernului, ci a patronatului şi Guvernul eventual doar să sprijine un astfel de demers prin măsuri legislative şi să acorde posibilităţi pentru angajare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici