Peste 60% dintre companiile private din România vor face disponibilizări în 2009

Peste 60% dintre companiile private din România vor face disponibilizări în 2009, pentru a reduce costurile, iar aproape 75% au scăzut deja bugetele de salarii previzionate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de firma americană de cercetare Hewitt Associates.

10 afișări
Imaginea articolului Peste 60% dintre companiile private din România vor face disponibilizări în 2009

Peste 60% dintre companiile private din România vor face disponibilizări în 2009

Reducerea bugetelor se bazează pe impactul aşteptat al scăderii economice asupra companiei, anticipat de 71% dintre respondenţi, şi pe diminuarea cheltuielilor la nivel general - 87,1%, se arată în studiul Hewitt, companie reprezentată în România de firma Monday Insight Consulting.

Companiile aleg, pentru a reduce cheltuielile, să facă disponibilizări, 63% dintre cei chestionaţi recunoscând că vor reduce numărul angajaţilor. Altă metodă folosită de firme este reducerea plăţilor variabile, fiind aleasă de 47% de respondenţi.

De asemenea, 29% dintre companii vor promova mai puţini angajaţi, 25% vor reduce bonusurile pentru personalul executiv, iar 4% vor tăia din bugetul salariilor de bază ale managerilor.

În acelaşi timp, companiile din regiune vor avea creşteri salariale mai mici, comparativ cu valorile planificate iniţial, mai ales în România, Ungaria, Polonia şi Bulgaria.

În România, salariile vor creşte cu 5%-7%, în funcţie de industrie, aproape jumătate din valoarea estimată anul trecut, respectiv 10%-15%.

Astfel, în industriile cele mai afectate de recesiune, cum este cazul metalurgiei, vor fi cele mai mici creşteri, în timp ce în sectoarele "lovite", deocamdată, mai puţin de criza economică, cum este FMCG, salariile vor fi majorate cu un procent echivalent cu rata inflaţiei.

Creşteri semnificative ale veniturilor vor fi înregistrate în industriile considerate strategice, ca de exemplu sectorul energetic şi cel al utilităţilor.

În ceea ce priveşte bonusurile, 50% dintre organizaţii vor să scadă cu peste 10% plăţile variabile, bazate pe performanţă.

"Deoarece bonusurile sunt deseori legate de performanţa companiei, în viitor acest criteriu va prima în importanţă faţă de alte criterii, precum rezultatele personale sau ale echipei, cu atât mai mult cu cât companiile sunt orientate către reducerea cheltuielilor", se mai arată în studiu.

În acelaşi timp, 73% din companii au ales să ofere, pentru motivarea şi retenţia angajaţilor cu performanţe, oportunităţi de învăţare şi dezvoltare profesională.

Pe lângă deciziile care au în vedere sectorul de resurse umane, aproape 70% dintre participanţii la studiu au precizat că vor să facă schimbări la nivel organizaţional, iar 22,6% pe linia de business.

Studiul a fost realizat, în noiembrie 2008, pe un eşantion de 400 de companii multinaţionale şi locale din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia şi Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici