Peste 8.300 de candidaţi validaţi să dea examenul de definitivat, faţă de 6.114 anul trecut

Peste 8.300 dintre cei 8.537 de candidaţi înscrişi pentru definitivarea în învăţământ au fost acceptaţi să susţină acest examen, faţă de 6.114 anul trecut, a anunţat, miercuri seară, Ministerul Educaţiei.

139 afișări
Imaginea articolului Peste 8.300 de candidaţi validaţi să dea examenul de definitivat, faţă de 6.114 anul trecut

Peste 8.300 de candidaţi validaţi să dea examenul de definitivat, faţă de 6.114 anul trecut (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, în perioada 4 - 25 ianuarie, s-au înscris pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ 8.537 de candidaţi, dintre care au fost validaţi 8.335.

În 2012, numărul candidaţilor înscrişi a fost de 6.537, dintre care 6.114 au fost acceptaţi pentru susţinerea examenului. Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la doi ani la unul singur, potrivit ministerului.

Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an sunt din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26 şi 30 de ani (28%).

În baza Metodologiei pentru organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ, candidaţii vor avea de trecut două inspecţii la clasă şi o probă scrisă.

Inspecţiile, care se vor realiza până la 20 iunie, constituie criteriu eliminatoriu. Candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 8 la inspecţii pentru a putea accede la proba scrisă, programată pentru 18 iulie.

Un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră, precizează Ministerul Educaţiei.

Subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Modele de subiecte şi bareme vor fi postate la pe pagina web dedicată, http://definitivat.edu.ro, şi vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debutanţilor, desfăşurate de Casele Corpului Didactic.

Rezultatele vor fi afişate în 23 iulie, iar contestaţiile vor fi înregistrate şi transmise la centrele de evaluare în intervalul 23-24 iulie. În perioada 25-26 iulie, vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi cunoscute în 27 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici