Peste 920 de candidaţi, la rezidenţiatul pe post organizat în Capitală

Peste 920 de candidaţi participă, duminică, la concursul de rezidenţiat pe post organizat în Centrul Universitar Bucureşti, cea mai mare concurenţă fiind pentru Medicină, unde sunt 913 candidaţi pe 702 locuri.

109 afișări
Imaginea articolului Peste 920 de candidaţi, la rezidenţiatul pe post organizat în Capitală

Peste 920 de candidaţi, la rezidenţiatul pe post organizat în Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, pentru cele patru posturile de medic dentist s-au înscris zece candidaţi, cea mai puţin solicitată specialitate fiind cea de farmacist, unde pe 40 de locuri s-au înscris doar doi candidaţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prezent, duminică dimineaţă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", a declarat că rezidenţiatul pe post ar putea rezolva problema lipsei medicilor din zonele deficitare.

Ministrului Sănătăţii a precizat că în prezent există un mare deficit de medici în Terapia Intensivă.

Potrivit ministrului Nicolăescu, autorităţile locale ar putea fi dispuse să acorde unele facilităţi medicilor rezidenţi care vor opta pentru posturi în regiuni "mai sărace". "Este vorba despre acordarea gratuită a unei locuinţe, primă de instalare şi alte facilităţi", a adăugat Nicolăescu.

Ministrul a intrat în sălile de concurs, a urat succes candidaţilor şi a fost prezent la momentul în care au fost distribuiţi în sălile de examen sacii sigilaţi cu caietele cu subiecte.

Alături de ministru au fost rectorul UMF Florian Popa şi preşedintele comisiei de rezidenţiat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Mircea Mănuc.

Concursul de rezidenţiat pe post, organizat, duminică, în Centrul Universitar Bucureşti, respectiv Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Sănătate Publică, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Stomatologie, a început la ora 10.00 şi va dura până la ora 14.00.

Cele mai multe posturi au fost scoase la concurs pentru spitalele din judeţele Harghita (60), Vaslui (44), Teleorman (54), Botoşani (41), Prahova (38) şi Tulcea (32). Pentru rezidenţiatul pe post de duminică s-au înscris 925 de candidaţi.

Candidaţii au avut acces în săli între orele 8.30 şi 9.45. După aducerea sacilor cu caietele de concurs, accesul în sălile de concurs nu a mai fost permis.

Concursul este desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Punctajul minim de promovare reprezinta 65 la sută din punctajul maxim la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Contestaţiile vor fi depuse în termen de 24 de ore (până luni, la ora 14.00). Comisia le analizează şi comunică răspunsurile corecte în 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

Data afişării clasificărilor pe judeţe şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) va fi anunţată prin mass-media şi pe site-ul www.rezidentiat.info. Alegerea postului se face la nivelul Autorităţii de Sănătate Publică pentru care s-a concurat, la data ce va fi comunicată pe acelaşi site în ziua afişării clasificării.

Ocuparea posturilor se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în cadrul judeţului pentru care s-a concurat. Rezidenţii au obligaţia să efectueze pregătirea şi să susţină examenul de specialist în maximum cinci ani de la absolvire.

Tematicile concursului de rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite pe domenii ( medicină, medicină dentară şi farmacie).

Pentru organizarea concursului de rezidenţiat pe post este desemnată o comisie centrală formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice şi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi este aprobată prin ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici