Peste o mie de tone de deşeuri şi alge au fost strânse de pe plaje

Peste o mie de tone de deşeuri şi alge au fost strânse, la sfârşitul săptămânii, de pe plajele litoralului românesc de către reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL).

51 afișări
Imaginea articolului Peste o mie de tone de deşeuri şi alge au fost strânse de pe plaje

Peste o mie de tone de deşeuri şi alge au fost strânse de pe plaje (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit responsabilului de comunicare al Administraţiei Bazinale, Cătălin Anton, de pe sectoarele de plajă aflate în administrarea ABADL au fost ridicate, la sfârşitul săptămânii, 111 tone de deşeuri şi aproximativ 975 de tone de alge, acestea fiind colectate şi transportate la gropile ecologice.

Specialiştii instituţiei au declarat că principala cauză a apariţiei algelor este eutrofizarea, un fenomen care apare în timpul verii, când, la temperaturi ridicate, cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă, determinând dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "înflorire algală".

Nutrienţii sunt compuşi chimici ai azotului şi fosforului de tipul azotiţilor, azotaţilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat şi fosforului total. Înflorirea algală şi dezvoltarea plantelor acavtice determină, însă, reducerea transparenţei apei şi a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

"Ţinem să precizăm că prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu sunt dăunătoare sănătăţii turiştilor", a spus Cătălin Anton, care a precizat că de la începutul sezonului estival a fost colectată de pe plaje o cantitate de 1.693 de tone de alge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici